• Home
  • Motorsport
  • MXGP Valkenswaard: Herlings sterk in kwalificatierace

MXGP Valkenswaard: Herlings sterk in kwalificatierace

Jeffrey Herlings liet vandaag op het perfect geprepareerde Eurocircuit zien dat hij op de weg terug is. De Brabander reed een zeer sterke kwalificatierace, een wedstrijd waarin de startposities van de beide voor het wereldkampioenschap tellende races van zondag worden bepaald. Gedurende de race van 20 minuten plus twee ronden werkte hij zich gestadig vanaf de tiende plaats naar voren om uiteindelijk als vierde te worden afgevlagd achter de van kop vertrokken winnaar Antonio Cairoli (die al zes keer de Grand Prix van Valkenswaard wist te winnen), Jeremy van Horebeek en Gautier Paulin. Door een val in de laatste ronde - hij werd door Evgeny Bobryshev geraakt - zakte Glenn Coldenhoff terug van de zevende naar de tiende plaats.

Winnaar Cairoli: “Op deze baan is een goede start niet echt belangrijk, maar het is natuurlijk wel prettig als je kopstart hebt. Ik hou van deze baan. Na mijn optreden van vorige week in de Italiaanse GP zit ik vol zelfvertrouwen.”
Herlings over zijn wedstrijd: “Ik heb lekker gereden. Ik hoop morgen in de buurt van het podium te komen. Vorig week was ik al een keer vierde, nog niet echt geweldig, maar wel goed. Het zit erg dicht bij elkaar, er zijn veel potentiële winnaars. Ik hoop dat er nu niets meer aan de baan wordt gedaan, dan wordt het morgen een echte zandrace.”

De kwalificatierace van de MX2 werd gewonnen door Pauls Jonass. Na een foutje van kopman Julien Lieber kon de Let in de tweede ronde de leiding overnemen. Hij moest er hard voor werken, want de morgen jarig zijnde Deen Thomas Kjer Olsen bleef hem goed volgen. Op de finish was het verschil iets minder dan een seconde. Lieber werd kort achter Olsen derde. Beste Nederlander was Brian Bogers op de zevende plaats. Lars van Berkel mag twee wedstrijden uitkomen op een fabrieks-Honda en benutte die unieke kans goed door elfde te worden. Calvin Vlaanderen raakte door een val achterop en finishte als achttiende.

In de eerste race van de EMX125 speelden de Nederlanders geen hoofdrol. In de door de Deen Mikkel Haarup gewonnen wedstrijd eindigde Rick Elzinga op de twaalfde plaats als beste Nederlander.
Voormalig Europees kampioen Nick Kouwenberg deed het goed in de eerste manche van de EMX250. Hij was zevende bij de eerste doorkomst en wist zich op te werken naar de derde plaats. Winst was er voor de Fin Miro Sihvonen voor de Spanjaard Ruben Fernandez.
Morgen rijden de beide Europese klassen in de ochtenduren hun tweede manche, waarna vanaf kwart over één de GP-races van start gaan.

Herlings Coldenhoff Valkenswaard QP Jeffrey Herlings (84) en Glenn Coldenhoff

Tekst: GP Valkenswaard


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal