MXGP Italië: Jeffrey Herlings toont stijgende lijn

Na de overzeese Grands Prix in achtereenvolgens Qatar, Indonesië, Argentinië en Mexico is er nu een periode aangebroken waarin in Europa wordt gereden. Pas in september volgt nog een overzeese GP in de Verenigde Staten. De eerste GP in Europa is vandaag verreden in het noord-Italiaanse Pietramurata, gelegen bij Arco di Trento.

Het thuispubliek kreeg waarvoor men naar het fraai gelegen circuit was gekomen: een overwinning van Tony Cairoli in de MXGP. De zevenvoudig wereldkampioen won de eerste manche en kwam in de tweede race na een valpartij in de openingsfase sterk terug tot de tweede plaats achter wereldkampioen Tim Gajser. Het was voor Cairoli de 79e keer dat hij winnaar van een GP werd. Gajser was in de eerste race derde geworden, waardoor hij totaal als tweede eindigde. De derde plaats op het erepodium ging enigszins verrassend naar de Zwitser Arnaud Tonus, die als tweede en zevende werd afgevlagd.

Het is nog vroeg in het seizoen, want van de negentien GP’s moeten er nog veertien worden verreden, maar nu al mag voorzichtig geconcludeerd worden dat het wel eens op een tweestrijd tussen Gajser en Cairoli zou kunnen uitdraaien. De Sloveen komt als koploper naar Valkenswaard met een voorsprong van 18 punten op Cairoli.

Na een veertiende plaats (opgeklommen vanaf de negentiende plaats) in de eerste race schitterde Jeffrey Herlings in de tweede reeks. Herlings was derde bij de eerste doorkomst en hield die fraaie klassering tot in de voorlaatste ronde vast. Toen moest hij buigen voor zijn Red Bull KTM-merkgenoot Cairoli, die toesloeg in een bocht waar hij eerder al meer rivalen had verschalkt. De vierde plek moet voor Herlings als een overwinning hebben gevoeld, want eindelijk kon hij zich voorin manifesteren. Dat belooft wellicht iets voor komend weekend als Herlings aantreedt in zijn thuis-GP in Valkenswaard. Herlings is door zijn sterke Italiaanse optreden opgeklommen naar de twaalfde plaats in de WK-stand. De top-tien komt voor hem in zicht. Glenn Coldenhoff kan zijn draai nog niet goed vinden. De klasseringen zeventien en tien zijn beneden zijn stand.
De beste Belg werd Clément Desalle (zevende) die zijn landgenoot Jeremy van Horebeek achter zich wist te houden.

De MX2 kende een primeur, want nog nooit eerder won Jorge Prado Garcia een Grand Prix. De 16-jarige Spanjaard werd tweede en eerste. Zijn KTM-teamgenoot Pauls Jonass kwam tot dezelfde uitslagen, maar omdat Prado Garcia in de tweede manche voor Jonass eindigde werd hij tot winnaar uitgeroepen. Het werd helemaal een mooie uitslag voor KTM, want de derde plaats ging naar de Belgische privérijder Julien Lieber. Zijn landgenoot Brent van Doninck werd achtste in het dagklassement. Jeremy Seewer (negende en vierde) verspeelde de leiding in de WK-stand. Pauls Jonass is weer terug op de eerste plaats met 192 punten, Seewer staat op 183. Lieber bezet de derde plaats met 175 punten. De Nederlandse Zuid-Afrikaan Calvin Vlaanderen eindigde in de eerste manche als zevende, maar scoorde na de pauze niet. De beste Nederlandse prestatie kwam op naam van Brian Bogers, die negentiende en zevende werd, goed voor de negende plaats in het dagklassement. Lars van Berkel en Freek van der Vlist keerden met nul punten huiswaarts.

Voormalig kampioen (2015) Nick Kouwenberg is het nieuwe seizoen van de EMX250 goed begonnen. Tijdens de openingswedstrijd eindigde hij in Pietramurata als vijfde, na in de manches als tiende en negende te zijn gefinisht. Voor hem eindigden de Italianen Simone Furlotti en Morgan Lesiardo, de Fin Miro Sihvonen en de Let Karlis Sabulis. De overige Nederlandse rijders scoorden geen EK-punten.

De volledige uitslagen en WK-standen zijn te vinden op de website van MXGP-promotor Youthstream: www.mxgp.com.

Cairoli Italië Archer Tony Cairoli

Tekst: GP Valkenswaard, Foto:Ray Archer


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal