Ten Kate Racing in 2017 Red Bull Honda Racing

In het 2017 World Superbikes seizoen zal het Nederlandse Ten Kate Racing Team met Nicky Hayden en Stefan Bradl onder de naam Red Bull Honda Racing World Superbike Team van start gaan. Nieuwsmotor was aanwezig bij de teampresentatie, waar de gloednieuwe Honda CBR1000RR Fireblade SP2 in Red Bull kleuren aan de verzamelde motorpers werd getoond. Met Stefan Bradl, wereldkampioen Moto2 in 2011, komt er een nieuwe rijder over uit de MotoGP. Nicky Hayden, wereldkampioen MotoGP in 2006, begint aan zijn tweede seizoen voor het team uit Nieuwleusen. Beide coureurs hadden de nodige complimenten voor elkaar, waarbij ze wel opgaven dat er nog wel een achterstand qua testen is door de late komst van de nieuwe Fireblade SP2, waardoor de test over twee wekenop Philip Island extra belangrijk zal zijn. 

Marco Chini, WorldSBK Operations Manager Honda Motor Europe en Ronald ten Kate gaven tekst en uitleg over het nieuwe team, wat volledig door Ten Kate Racing bemand zal worden. Castrol werd door Chini nog speciaal genoemd als belangrijk "historisch" partner, net als accessoirebedrijf Barracuda, terwijl Akrapovic weer terug is als uitlaatleverancier. Volgens Chini is er op dit moment geen sprake van een plan om te komen tot een constructie waarin Red Bull eigenaar wordt van dit of een ander team in World Superbikes, zoals in Formule 1 het geval is. 

Voorlopig gaat het bij de sponsoring door Red Bull om een overeenkomst voor één jaar met een optie voor een tweede, maar volgens Ronald ten Kate doet Red Bull niet aan zulke korte projecten en wordt er eerder aan vijf jaar gedacht. Eén jaar zou ook lastig zijn omdat dit het eerste jaar is van de nieuwe CBR1000RR, die dus nog volledig doorontwikkeld moet worden. Vooral de gelijke gesteldheid tussen Red Bull en Ten Kate is een pluspunt volgens de teambaas, "zij willen net zo graag winnen als wij", aldus Ten Kate. Hij noemt de SP2 een veel betere basis voor een racemotor en is positief over de twee eerdere tests. Het team moet nog wel een aantal dingen 'vinden', terwijl er al wel de nodige verbeteringen door het team zijn aangebracht. Hij spreekt wel van een grote klus daar ze met dit team, deze sponsor en deze motorfiets wel goede resultaten moeten scoren. Verder was de teambaas opvallende positief over de voortgang van het tuningstraject van de SP2, waarbij al veel vooruitgang was geboekt. Volgens Ten Kate lag dit deels aan de upgrades van de nieuwe Fireblade SP2, die volgens hem nu dan ook al beter is dan de motor waarmee ze op het circuit van Qatar het seizoen 2016 afsloten. 

Zowel Chini als Ten Kate geven aan dat de 2017 Honda CBR1000RR Fireblade SP2 wel veel meer vermogen heeft dan de standaardversie. Een getal mag van Honda nog niet genoemd worden, maar anonieme bronnen melden dat hij uit het krat in ieder geval meer vermogen heeft dan de standaard BMW S1000RR die vaak 200 PP op een vermogensbank zet. 

Verder gaf Ronald aan dat er in 2017 géén Ten Kate Honda Supersport Team meer zal zijn, waarmee toch een einde komt aan een roemrucht tijdperk waarin het team maar liefst 9 wereldtitels vergaarde. Honda produceert in 2017 de CBR600RR nog wel, maar deze is niet gehomologeerd volgens de Euro4 norm en mag dus niet meer voor de openbare weg verkocht worden, waarop Honda Europa er geen budget meer in wil steken. 

Nicky Hayden gaf aan vooral blij te zijn met ride-by-wire op de motor en het kunnen draaien van meer toeren, waardoor er meer acceleratie en meer topsnelheid is. Dit maakt ook de mogelijkheden qua gearing groter. Hayden gaf ook aan dat er door de late komst van de Honda bij de eerst races nog met een aantal oude onderdelen (bijvoorbeeld brandstoftanks) gewerkt wordt, pas bij de eerste Europese ronde in Aragon zullen de nieuwe updates gebruikt kunnen worden. Hayden is overigens nog niet 100% fit en denkt dat op Philip Island ook nog niet volledig te zijn. 

{snippet YTVideo|5-UIzf0Dau0}

Stefan Bradl heeft zijn rijstijl vooral aangepast aan de banden: "de drop van de banden is bij de Pirelli's veel groter. Maar ze geven wel veel meer waarschuwing en doen het beter bij lage temperaturen."

{snippet YTVideo|IDKUIsBJsjk}

De website van het nieuwe team vindt u hier: www.redbull-honda.com

  Red Bull Honda World Superbikes team Nicky Hayden Stefan Bradl Hangar7


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal