• Home
  • Motorsport
  • Dakar 2017 - Etappe 5: Sunderland met focus op navigatie naar overwinning

Dakar 2017 - Etappe 5: Sunderland met focus op navigatie naar overwinning

Sam Sunderland heeft vrijdag de vijfde etappe in de Dakar Rally gewonnen. De Brit van KTM reed zeer geconcentreerd en maakte geen fouten in een moeilijke proef over 219 kilometer. Het leverde hem de dagzege en de leiding in het klassement op.

De proef werd door het slechte weer ingekort en dat kwam niet verkeerd uit voor Sunderland die tot nu toe nog niet op een fout te betrappen is deze Dakar. “Ik heb echt de focus gelegd op het foutloos navigeren”, verklaarde Sunderland na afloop. “Er waren meerdere plaatsen waar je gemakkelijk de fout in kon gaan.” Sunderland nam op die plekken de juiste beslissing.
Anderen gingen de mist in. Joan Barreda voorop. De klassementsleider tot donderdagavond kreeg een tijdstraf maar bestrafte zichzelf ook behoorlijk door het pad bijster te raken. Barreda verloor 37 minuten en daarmee de definitieve aansluiting bij de top van het klassement.
Zo waren er een heel aantal rijders die tijd verloren en de Dakardroom min of meer in duigen zagen vallen. Matthias Walkner begon sterk aan de etappe maar verdwaalde in het tweede deel. Ook hij verloor meer dan een half uur.
Sunderland heeft in het klassement nu twaalf minuten voorsprong op Pablo Quintanilla. Adrien van Beveren - bekend van de strandrace Le Touquet - staat derde op zestien minuten.

Maikel Verkade reed in de ingekorte etappe naar een 48e plaats. In het klassement schuift Verkade langzaam maar zeker naar voren. Hij maakt weinig fouten en profiteert daardoor van de andere deelnemers.
Robert van Pelt had een moeilijke dag. Hij merkt dat het lichtje langzaam maar zeker uitgaat en het klassement heeft weinig prioriteit meer voor hem. Van Pelt liet bij Rallymaniacs’ Marcel Vermeij weten dat de etappe voor hem overleven was: “Ik ben echt moe, het kaarsje gaat een beetje uit. Vorige jaren kon ik de logica in het roadbook wel snappen waar anderen dat niet konden en nu kan ik het zelf niet. Ik ben aan het dwalen geraakt, op de een of andere manier heb ik het weer gevonden en ben ik achter anderen aan gaan rijden. Het uitrijden van deze Dakar is een prestatie.”
Van Pelt is een van de drie Nederlanders nog in koers bij de motoren. De laatste Nederlander is debutant Arjan Bos. De man uit Bergschenhoek heeft een aantal zware dagen achter de rug en moest vandaag de tol betalen. Bos kwam als laatste motor op een 111e plaats binnen.

Regen teistert Bolivia
Vrijdagnacht heeft het behoorlijk geregend in Bolivia en is het onzeker of de zesde etappe naar La Paz door kan gaan. In het bivak van La Paz is zondag de rustdag.

-update- Op zaterdagnacht is door de organisatie bekend gemaakt dat de zesde etappe is gecancelled.

Alles over de Dakar Rally 2017 lees je op Rallymaniacs.com met foto’s, reacties, liveblogs en het laatste nieuws.

Sam Sunderland Dakar2017 etappe5

Winaar etappe 5 en nieuwe klassementsleider: Sam Sunderland. Foto: Marcel Vermeij/Rallymaniacs.com

©Rallymaniacs


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal