MotoGP: Marquez wint GP van Aragón

Nadat het rode licht doofde ging Honda rijder Marquez als eerste de bocht in voor Jorge Lorenzo, Maverick Viñales, Valentino Rossi en Andrea Dovizioso. In de eerste ronde werd er veel van positie gewisseld waarbij Suzuki coureur Viñales het meest wist te profiteren en de leiding in de wedstrijd te pakken. Marquez kon in de tweede ronde de leiding over nemen. Even later verloor Marquez bijna de voorkant waardoor hij wijd moest gaan en 4 posities prijs moest geven. Hierdoor moest hij verder achter Viñales, Yamaha teamgenoten Lorenzo en Rossi, en Dovizioso. Rossi had snel door dat Viñales er vandoor wou gaan en haalde zijn teamgenoot Lorenzo in om de achtervolging te starten. Na zeven ronden wist Rossi de aansluiting bij Viñales te vinden en hem voorbij te gaan. Echter liet Viñales dit niet zomaar gebeuren en pakte de leiding meteen weer terug. Ondertussen was Marquez weer ijzersterk en was bezig om naar voren te rijden. Ducati fabrieksrijder Dovizioso was hij al voorbij en ook Lorenzo moest hem laten gaan. Hierop volgend wist Marquez snel het gat naar Rossi en Viñales dicht te rijden. Rossi ging ondertussen de Suzuki coureur voorbij en ook Marquez wist even later Viñales te passeren doordat deze wijd ging. Ook Lorenzo wist even later langszij te komen, waardoor Viñales binnen twee ronden van leider werd terugverwezen naar de vierde plek. Halverwege de race wist Marquez Rossi te passeren en de leiding over te nemen. Enkele ronden later kon Marquez ook wegrijden en een gat slaan. Lorenzo wist vervolgens aansluiting te vinden bij Rossi en hem even later ook voorbij te gaan. Rossi probeerde nog terug te komen, maar dit lukte niet. In de een na laatste ronde deed Rossi nog een ultieme poging door hem in een linkerbocht binnen te zetten, maar schoot Lorenzo, en zijn doel, voorbij en ging behoorlijk wijd. Hierdoor kon Lorenzo met zijn strakke rijstijl wegrijden en was de tweede plaats voor hem veilig gesteld.

Marc Marquez won de wedstrijd met bijna 3 seconden voorsprong op Lorenzo. Meer dan drie seconden achter Lorenzo kwam Rossi over de finish om de derde plaats te pakken voor Viñales, Cal Crutchlow, Dani Pedrosa, Aleix Espargaro, Alvaro Bautista en Stefan Bradl.

Marquez vergroot zijn voorsprong in het kampioenschap met negen punten. Hij heeft er nu 248, 52 meer dan Rossi die er 196 bezit. Lorenzo staat derde in het kampioenschap met 182 punten, 14 punten achter Rossi.

Moto2
Sam Lowes stond op pole position voor Alex Marquez en Takaaki Nakagami. Lowes pakte ook gelijk de leiding in de wedstrijd met Marquez in zijn kielzog. Lowes wist de toon te zetten en reed even later dan ook weg bij Marquez, die even later door Tom Lüthi werd ingehaald. Lorenzo Baldassarri had de derde plaats in handen voor Nakagami en Alex Rins. Even later wisten ook Franco Morbidelli en Jonas Folger aansluiting te vinden met deze groep. Na 10 ronden had Lowes al een voorsprong van meer dan twee seconden op Marquez, die een eenzame race reed. Lüthi moest op de derde plaats meer zijn best doen, aangezien Nakagami en Morbidelli steeds dichterbij kwamen. Rins reed op de zesde plaats aan de kop van een groepje waarin ook Baldassarri, Johann Zarco en Simone Corsi zaten. In de slotfase maakte Marquez enkele kleine foutjes, waardoor Morbidelli de aansluiting wist te vinden. Morbidelli sloeg toe, maar Marquez sloeg gelijk terug en nam zijn tweede plaats terug.
Sam Lowes won de wedstrijd met drie seconden voorsprong. Alex Marquez wist nipt tweede te worden voor Morbidelli met 0,032 seconde voorsprong. Lüthi pakte de vierde plaats voor Nakagami, Rins, Baldassarri en Zarco. Corsi werd negende voor Folger.

Zarco blijf het kampioenschap leiden met 202 punten. Zijn rivaal Rins heeft 1 punt minder (201). Lowes staat nu derde met 162 punten.

Moto3
In de Moto3 race vertrok Enea Bastianini vanaf pole en pakte ook de holeshot voor Jorge Navarro, Brad Binder en Gabriel Rodrigo. Jakub Kornfeil, Nicolo Bulega, Franco Spinarelli en Maria Herrera gingen in de eerste ronde onderuit en alleen Herrera kon verder rijden. Navarro wist in de eerste ronde Bastianini al voorbij te gaan en pakte daarmee de leiding in de wedstrijd. Hij kon vervolgens samen met Bastianini een gaatje slaan op de achtervolgers Binder, Philipp Oetll, Rodrigo en Aron Canet. Binder wist samen met Oetll dit gaatje dicht te rijden en kon daarmee de aanval op de twee koplopers inzetten. De rest van de tweede groep volgde al snel Binders voorbeeld en zo ontstond een grote kopgroep. Nadat ongeveer de helft van de race verreden was, was er een kopgroep van elf coureurs met de Zuid-Afrikaanse Binder op kop. Achter hem volgden Fabio DiGianantonio, Bastianini, Oettl en Navarro. Nederlander Bo Bendsneyder reed op dat moment op de twaalfde plaats.
Zoals wij van de Moto3 gewend zijn werd er weer veel van positie gewisseld, waarbij het profiteren van andermans slipstream weer voor spectaculaire beelden zorgde met meerdere rijders die tegelijk een bocht in doken. Binder reed hierbij lang aan de leiding, maar lag een bocht later ineens vierde. Daarna weer tweede, en pakte de leiding opnieuw over, om vervolgens in het zelfde schuitje terecht te komen. In de laatste ronden waren het Binder, Bastianini, Navarro en DiGianantonio die een nieuwe kopgroep vormden door weg te rijden van de rest. Binder moest minimaal als derde finishen om nu al kampioen te worden. Hij reed vierde in deze groep, maar pakte via een buitenbocht twee man en was nu tweede. DiGianantonio kwam hem nog opnieuw voorbij, maar Binder wist dit op het rechte stuk toch nog terug te pakken.
Navarro won de wedstrijd voor Binder en Bastianini. DiGianantonio, Joan Mir, Jorge Martin, Canet, Rodrigo, Juanfran Guevara en Oettl maakten de top tien vol.

Binder is nu wereldkampioen met 249 punten en nog 4 races te gaan. Hij heeft 106 punten voorsprong op Jorge Navarro (143). Enea Bastianini staat derde in het kampioenschap met 139 punten.

Marc Marquez MotoGP AragonGP 2016


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal