• Home
  • Motorsport
  • MotoGP: Winst voor Rossi in Catalunya, Bo Bendsneyder 11

MotoGP: Winst voor Rossi in Catalunya, Bo Bendsneyder 11

Dat de racewereld zijn uiterst donkere kanten kent en erg hard kan zijn bleek maar weer eens uit de dit raceweekend verongelukte Luis Salom ten gevolge van een crash op hoge snelheid tijdens de tweede vrije Moto2 training. Desondanks gingen de races toch van start, dit mede op verzoek van familie en naasten van de ongelukkige Spanjaard.

MotoGP
Marc Marquez mocht van pole vertrekken met naast zich Lorenzo en Pedrosa op de eerste startrij, terwijl Rossi als 5de aan de race moest beginnen. Het was echter Lorenzo die direct na de start de leiding nam, gevolgd door Marquez en Iannone, die vanaf de 8ste plek was gestart. Rossi had een slechte start, maar kwam toch de eerste ronde als 6de door en wist in de tweede ronde al de vierde positie in te nemen, terwijl Lorenzo aan kop reed met Marquez en Pedrosa in zijn kielzog. Vinales deed het ook erg goed in de beginfase en wist vanaf de 6de startplek dan ook eerst met Rossi en later met Pedrosa het gevecht aan te gaan voor de 4de plaats nadat Rossi zich opgewerkt had naar p3.

Lorenzo, Marquez en Rossi wisten zich los te rijden van hun strijdende achtervolgers Pedrosa en Vinales, waarbij in de vijfde ronde Rossi zowel Marquez als even later ook Lorenzo wist te passeren en de leiding nam. Marquez passeerde op zijn beurt direct daarop ook Lorenzo en wist zich samen met Rossi los te rijden. Het leidende koppel was te snel voor Lorenzo, die moest afhaken en even later ook nog eens door Pedrosa werd gepasseerd en in gevecht raakte met Vinales voor de vierde plek. Rossi en Marquez wisten zich daarna verder los te rijden van de achtervolgers en ook Vinales ziet halverwege de race kans Lorenzo te passeren die duidelijk in de problemen zat.

Met nog 9 ronden te gaan was het drama voor Lorenzo pas echt compleet. Iannone wilde een aanval inzetten op Lorenzo, maar verremde zich compleet en reed daarbij niet alleen zichzelf, maar ook de WK-leider onderuit. Lorenzo kon zijn weg na de crash niet meer vervolgen, zodat hij ook dit weekend opnieuw zonder punten blijft en de WK-leiding kwijt raakte.

In de slotfase van de race, met nog 5 ronden te gaan, ging het spel pas echt op de wagen aan de kop van het veld met een bloedstollend gevecht tussen Rossi en Marquez met positiewisselingen als gevolg. Uiteindelijk wist Rossi het best met de versleten banden om te gaan en de race met 2 seconden voorsprong op Marquez te winnen. Pedrosa kwam 4 seconden later over de finish en wist daarmee de derde podiumplaats op te eisen. Vinales kwam heel knap als vierde over de meet.

WK-stand MotoGP na drie ronden: 1) Marc Marquez, 125 pt, 2) Jorge Lorenzo, 115 pt, 3) Valentino Rossi, 103 pt

Moto2
Johann Zarco vertrok van pole voor Alex Rins en Thomas Luthi, terwijl WK-leider Sam Lowes van een vijfde plek moest vertrekken. Rins en Zarco, met kort daarachter Luthi, trokken in de beginfase gelijk een gaatje naar de rest van het veld. Luthi kon het tempo van de twee kopmannen echter niet volgen en moest lijdzaam toezien dat het gaatje steeds groter werd, maar had in het eerste deel van de race nog wel voldoende marge op zijn achtervolgers Alex Marquez en Hafizh Syahrin. Zarco bleef met ogenschijnlijk groot gemak lang in het achterwiel van Rins zitten en nam dan ook in het laatste deel van de race de leiding over. Halverwege de race crashte Alex Marquez en raakte Luthi in gevecht met Nakagami en Syahrin voor de laatste podiumplaats. Zarco wist in de slotfase het tempo op te voeren en zich los te rijden van Rins om zodoende de race met ruim 4 seconden voorspong te winnen. Luthi moest in het strijdende groepje het onderspit delven en de laatste podiumplaats gunnen aan Nakagami en achter Syahrin als 5de finishen. Sam Lowes sloot de race daarachter als 6de af en verliest daardoor zijn positie als WK-leider.

WK-stand Moto2: 1) Alex Rins, 116 pt, 2) Sam Lowes, 108 pt, 3) Johann Zarco, 106 pt, 4) Thomas Luthi, 93 pt.

Moto3
De Moto3 race werd gewonnen door Jorge Navarro voor WK-leider Brad Binder en Enea Bastaiannini. De eerste ronden bleef een grote groep bij elkaar met Navarro, Binder, Rodrigo en Bastiannini aan de kop van het veld. Na 5 ronden trok het veld uit elkaar zodat er een groep van 6 man overbleef, maar zoals altijd bleven de coureurs het elkaar moeilijk maken zodat deze toch weer uit kon groeien naar 8 man. In de laatste ronden zorgde crashes voor het uitdunnen van de kopgroep en moest Brad Binder hierbij achteraan sluiten na even buiten de baan te zijn geweest. De WK-leider wist zich echter uitstekend te herstellen en zich met de snelste raceronde terug te vechten om toch nog als tweede over de finish te komen, achter Jorge Navarro en voor Enea Bastaiannini.

Bo Bendsneyder reed een superrace met een 11 de positie als beloning, zijn beste resultaat tot nu toe in de Moto3. Hij had zich ook keurig als 14de gekwalificeerd, maar mocht als 13de vertrekken en had ook een uitstekende start door de eerste bochten als 11de door te komen. De eerste ronde sloot hij weliswaar als 17de af maar wist zich, mede geholpen door een aantal valpartijen, heel knap op te werken en de race als 11de af te sluiten. Livio Loi startte vanaf een 20ste positie, kwam de eerste ronde als 24ste door, maar wist zich gedurende de race gestaag naar voren te rijden zodat hij uiteindelijk, net buiten de punten, als 16de finishte.

WK-stand Moto3: 1) Brad Binder, 147 pt, 2) Jorge Navarro, 103 pt, 3) Romano Fenati, 80 pt. Livio Loi staat 19de met 16 punten en Bo Bendsneyder is met 7 kampioenschapspunten opgeklommen naar de 23ste plaats.

Valentino Rossi Catalunya


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal