Raceverslag Race 1 2016 BSB MotoStar Moto3

Afgelopen weekend begon eindelijk het 2016 seizoen voor de door Nieuwsmotor.nl ondersteunde, 16 jarige motorcoureur Vasco van der Valk in het British MotoStar Moto3, onderdeel van het British Superbikes kampioenschap. Als eerste was het tijd voor twee races op het GP-circuit van Silverstone. Helaas was het weer zéér Engels; koud en nat dus, met tussendoor soms wat zon. Dit was de eerste keer dat GA Competition, het nieuwe team van Van der Valk, op volle sterkte aantrad, dus met drie rijders, wat voor iedereen natuurlijk even wennen was. Maar, al snel draaiden de motoren lekker en ging alles steeds soepeler, waardoor alleen het wisselvallige weer als onvoorspelbare factor overbleef. Dat bleek gelijk al in de eerste training, die droog en op slicks begon maar al na één ronde regen, waardoor de training eigenlijk klaar was. Later die dag was het dus gelijk gas geven in de eerste kwalificatietraining, want de weersvoorspelling gaf regen voor QP2 op zaterdag aan, wat zou betekenen dat de tijden van QP1 vast sneller zouden zijn. Vasco had het goed naar zijn zin en scoorde een keurige 5e startplaats, er zat zeker nog meer in maar op de zeer volle baan (46 rijders!) was hij in zijn snelste ronde door een langzame rijdster gehinderd. Inderdaad was QP2 de volgende ochten 'nat', dus de trainingstijd van QP1 bleef staan. Zaterdagmiddag dan eindelijk de eerste race, met een natte baan maar de regen was gestopt. Iedereen ging op regenbanden eruit, maar achteraf was slicks misschien beter geweest want de baan droogde echt enorm snel op, wat ervoor zorgde dat de regenbanden kapot gereden werden. Voor Vasco viel het niet mee hiermee te blijven rijden, maar hij wist er toch een nette 6e plaats uit te slepen, ondanks enorm veel beweging in de motor door de 'noppen'. 

Op zondag was Van der Valk in de korte warmup (8 minuten) even iets te enthousiast, waardoor hij er in Abbey Corner afgleed, de banden waren toch veel kouder dan hij ingeschat had, maar zowel motor als rijder hadden amper schade. De monteurs gingen er snel mee aan het werk en testten of alles weer goed werkte voor de race, waarbij alles goed functioneerde. Tenminste, dat leek zo bij het proefdraaien op de standaard, maar na de opwarmronde voor Race 2 kwam der rijder al hoofdschuddend op de grid. Er bleek toch iets mis te zijn met de motor, maar dat was pas merkbaar geworden tijdens het rijden. Hij kwam bij de start toch prima weg en lag zelfs 3e in de eerste bocht, maar daarna begon de motor te haperen, waarop hij naar de buitenkant stuurde om andere rijders niet in de problemen te brengen. Dat deed hij keurig, maar twee Duitse coureurs gleden er af terwijl ze aan de binnenkant reden, waarop ze Vasco gewoon onderuit kegelden. Dubbel pech dus, waarbij de #62 overigens niet de enige was, want er vielen maar liefst 13 rijders door de tricky omstandigheden, waaronder bijna alle toppers.

Voor het team was er gelukkig wel een positieve draai, want teamgenoot Dani Saez was zaterdag ver weggezakt en had toen geen punten gescoord, maar hij reed van startplaats 34 naar de overwinning! Vasco neemt maar 10 punten en een harde les mee uit Silverstone, maar over 3 weken krijgt hij weer een nieuwe kans op Oulton Park. 

Ook nu reisde het team weer met Stena Line naar de UK, met steeds meer Nederlandse teams samen. Ideaal om uitgeslapen aan te komen en fijn om na zo'n weekend weer 'thuis' te komen, voor motorrijders een enorme aanrader om voor een motortrip richting de UK te gaan.

{snippet YTVideo|OsHTq_pDbEM|Crash Race 2}


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal