• Home
  • Motorsport
  • Jeffrey Herlings behaalt vijftigste GP-zege in Valkenswaard

Jeffrey Herlings behaalt vijftigste GP-zege in Valkenswaard

Na zes keer achter elkaar alles in Valkenswaard gewonnen te hebben en eerder dit jaar de GP’s van Qatar en Thailand te winnen ging iedereen ervan uit dat Jeffrey Herlings ook nu in Valkenswaard wel zou winnen. En dat kwam ook uit, want net als alle voorgaande keren was Herlings oppermachtig op het Eurocircuit. In beide manches werd zijn KTM-teamgenoot Pauls Jonass op zeer grote achterstand tweede. In de eerste race was Herlings 51 seconden eerder over de finish dan de Let, in de tweede race was het verschil zelfs één minuut en negentien seconden, ofwel meer dan een halve ronde.

Herlings was er veel aan gelegen in Valkenswaard te winnen, niet alleen om zijn voorsprong in het WK-klassement uit te bouwen, maar nog meer om voor eigen publiek de vijftigste GP-zege uit zijn carrière te behalen. Op de ranglijst van GP-winnaars bezet de 21-jarige inwoner van Elsendorp nu de gedeelde vierde plaats. Gezien zijn leeftijd heeft hij nog een lange carrière voor zich. Nog zeven overwinningen erbij en hij deelt de derde plaats met Joël Smets. Er zijn dit jaar nog vijftien GP’s te verrijden, zodat de kans groot is dat Herlings Smets zal evenaren en voorbij zal streven.

Herlings werd na afloop van het wedstrijdprogramma, toen het publiek het startterrein mocht betreden, uitgebreid gehuldigd. Herlings blikte uiteraard tevreden terug op zijn wedstrijd: “Ik had beide races onder controle. De eerste GP winnen is fantastisch, de vijftigste voor eigen publiek is ook fantastisch.” Met een GP in Assen eind augustus zou het best kunnen zijn dat hij voor zijn thuispubliek zijn derde wereldtitel kan veiligstellen. Herlings: “Dat zou mooi zijn, maar ik heb de afgelopen twee jaar wel geleerd niet te ver vooruit te kijken.

Met Jonass als tweede en de Zwitser Jeremy Seewer (Suzuki) als derde weerspiegelde het podium de stand van het wereldkampioenschap, waarin Herlings ongeslagen leidt met 150 punten voor Jonass en Seewer, die beiden op 112 punten staan. Naast Herlings scoorden Davy Pootjes (KTM), Calvin Vlaanderen (KTM), Freek van der Vlist (Kawasaki) en Lars van Berkel (Husqvarna) WK-punten.

Herlings thumb Wereldkampioen Romain Febvre (Yamaha) was over de beide manche van de MXGP de sterkste in zijn klasse. De Fransman werd achter Tim Gajser (Honda) en Max Nagl (Husqvarna) derde in de eerste manche en zegevierde in de tweede race. Pas in de laatste ronde wist hij zesvoudig Valkenswaard-winnaar Tony Cairoli (KTM) van de leiding te verdringen. Febvre’s teamgenoot Jeremy van Horebeek kwam als derde over de finish. Met Febvre mochten Nagl (tweede) en Gajser (derde) het erepodium betreden. In het WK-klassement leidt Febvre met 137 punten voor Gajser (124) en Evgeny Bobryshev (Honda), die 107 punten heeft; de Rus werd zesde in Valkenswaard.

Glenn Coldenhoff (KTM) had in de eerste manche een matige start, waardoor er niet meer dan de dertiende plaats in zat. In de tweede race leek hij op weg naar een fraaie vierde plaats, maar in de slotfase zakte hij terug naar de zevende stek. In het dagklassement werd hij negende, in de WK-stand klom hij op naar de tiende plaats.

Wat maakte Nancy van de Ven (Yamaha) het ’s morgens spannend. Ze lag in gewonnen positie voor haar tweede GP-zege, maar had de pech dat de voor haar rijdende Kiara Fontanesi (Honda) onderuit ging en zij de Italiaanse niet meer kon ontwijken. Ze viel daardoor terug naar de vierde plaats. Ze kwam daarmee op een gelijk puntentotaal als de Nieuw-Zeelandse Courtney Duncan (Yamaha). Bij een gelijk aantal punten geeft de uitslag van de tweede manche de doorslag. Van de Ven wist wat haar te doen stond en snel stootte ze door naar de derde plaats. Die positie achter Livia Lancelot (Kawasaki) wist het ‘Zeeuws Meisje’ vast te houden. Van de Ven werd dagwinnaar voor Duncan en Lancelot. Fontanesi bleef puntloos, omdat ze haar motor niet meer aan de gang kreeg. In het WK-klassement blijft Nancy op de derde plaats staan met 83 punten. Net boven haar staan Duncan (93) en Lancelot (86).

Voor Mike Kras (KTM) verliep de tweede manche van de EMX300 dramatisch, want de winnaar van gisteren kwam al in de tweede bocht ten val, waardoor hij op slag kansloos leek voor een hoge klassering. Daar dacht Kras duidelijk anders over en hij vocht zich terug naar de zesde plaats. Dat leverde hem in de totaaluitslag nog de derde plaats op het podium op. Met evenveel punten werd de Brit Lewis Gregory (Yamaha) tweede. Winnaar werd de Belgische Husqvarna-rijder Yentel Martens, die zondag tweede was geworden en vandaag de race won.

De Brit Conrad Mewse (Husqvarna) won ook de tweede race van de EMX250, waardoor hij ongeslagen winnaar werd van deze klasse. Met hem stonden op het erepodium de Noor Even Heibye (KTM) en de Deen Thomas Kjer Olsen (Husqvarna). Beste Nederlander werd regerend Europees kampioen Nick Kouwenberg (Honda) met een zevende plaats.

Herlings


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal