Lorenzo wint openingsrace MotoGP

De vanaf pole position vertrekkende Jorge Lorenzo wist de kopstart te pakken door een zeer goede start voor Andrea Iannone, Andrea Dovizioso, Marc Marquez en Valentino Rossi. In het bochtige gedeelte had Lorenzo veel voordeel, maar bij de eerste doorkomst was hij niet opgewassen tegen het vermogen van de Ducati’s. Zowel Iannone als Dovizioso kwamen hem voorbij. De kopgroep bestaande uit Iannone, Dovizioso, Lorenzo, Marquez en Rossi hadden zich binnen enkele ronden ver weggereden bij Dani Pedrosa, die de hele wedstrijd de vijfde positie in handen had. Iannone en Dovizioso kwamen in gevecht met elkaar en wisselden regelmatig van positie. Iannone ging even later onderuit doordat zijn voorband de grip verloor in een rechterbocht. Dovizioso wist daarna enkele ronden de leiding vast te houden, maar moest toch zijn meerdere erkennen in Lorenzo. Marquez gaf nog enkele steken aan Dovizioso en haalde hem af en toe in, maar Dovizioso wist dit de gehele wedstrijd af te wimpelen. Rossi volgde de race constant op de vierde plaats. Lorenzo zette in zijn voorlaatste ronde nog een nieuw ronderecord en won de wedstrijd met meer dan een seconde voorsprong op Ducatirijder Dovizioso. Marquez pakte met zijn Repsol Honda de derde plaats voor Valentino Rossi. Dani Pedrosa pakte de vijfde plaats, gevolgd door Maverick Viñales, Pol Espargarò, Bradley Smith en Hector Barbera. De Brit Scott Redding finishte als tiende.

MotoGP Qatar 2016 Jorge Lorenzo Yamaha

De Moto2 race werd gekenmerkt door de massale valse start. Er waren 8 rijders die een valse start maakten en hier later een straf voor kregen. Sam Lowes bewoog en creëerde een kettingreactie bij meerdere coureurs. Jonas Folger pakte de kopstart gevolgd door Takaaki Nakagami, Lowes en Franco Morbidelli, maar aan het einde van de eerste ronde verschenen al de eerste berichten over de jumpstarts. Alex Rins, Sam Lowes, Johann Zarco en Marcel Schrötter kregen een drive-through penalty, wat inhoudt dat zij door de pitstraat moeten rijden. Later volgde dezelfde straf ook voor Nakagami en Robin Mulhauser. Folger reed vervolgens weg en sloeg een gat op de rest, maar ging in de derde ronde onderuit. Thomas Lüthi en Morbidelli gingen vervolgens de strijd aan voor de overwinning. Pas in de een na laatste ronde kwam er duidelijkheid over de straffen voor de andere rijders. Morbidelli en Sandro Cortese kregen beide 20 seconden straf op hun wedstrijdtijd. Lüthi werd als eerste afgevlagd voor Morbidelli, maar Morbidelli werd door zijn tijdstraf geklasseerd als zevende. Hierdoor schoven de finishplaatsen op en maakten Luis Salom en Simone Corsi het podium vol. Daarachter waren het Hafisz Syahrin, Dominique Aegerter, Morbidelli, Alex Rins, Sam Lowes en Luca Marini die de top 10 in de klassering vormden.

In de Moto3 was het Niccolò Antonelli die de race op zijn naam schreef na een spannend gevecht. Romano Fenati reed voorop de eerste bocht in, gevolgd door Livio Loi en Brad Binder. Bij het ingaan van de tweede ronde was het na wat positiewisselingen Loi die op kop ging voor Fenati, Jorge Navarro, Enea Bastianini, Niccolò Antonelli en Francesco Bagnaia. In de eerste bocht miste Loi echter zijn rempunt en ging wijd, hierdoor moest hij als 10e weer aansluiten. Vervolgens bleven de rijders rondenlang van positie wisselen en werd er vrijwel elke bocht ingehaald. De eerste 6 rijders wisten zich los te rijden van de rest, terwijl Loi zich terug wist te vechten naar de zevende plaats. Bij het uitkomen van de laatste bocht was het Brad Binder die op kop lag, maar uit de slipstream kwamen meerdere coureurs en was het Antonelli die de race won met 0,007 seconde voor Binder. Francesco Bagnaia sloot het poduim af. Fenati, Bastianini, Bulega en Navarro kwamen kort achter elkaar over de finish. Belg Livio Loi finishte als achtste, gevolgd door Phillip Oettl en Jakub Kornfeil die de top 10 vol maakten. Nederlander Bo Bendsneyder sloot zijn eerste race in de Moto3 af als 14e en pakt daarmee zijn eerste twee WK punten.


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal