WSBK 2016: voorlopige kalender bekend gemaakt

De FIM heeft de voorlopige kalender voor het Motul World Superbike kampioenschap bekend gemaakt. Hierin zijn 14 races opgenomen. De opvallendste veranderingen zijn het weglaten van de race op Portimao in Spanje, het terugkeren van Monza in Italië en de Lausitzring in Duitsland, en dat de racedagen op zaterdag en zondag lijken te zijn.

De kalender van de WSBK bestaat naast de 1000cc World Superbike klasse wederom ook uit de World Supersport (WSS) en tijdens de races in Europa zal ook de FIM Superstock 1000 klasse rijden. Daarnaast worden wedstrijddagen als 2-daagse evenementen aangeduid, wat doet vermoeden dat er 1 wedstrijd op zaterdag en een wedstrijd op zondag zal worden verreden. De kalender kruist bij geen enkel evenement met de MotoGP kalender, waardoor motorliefhebbers geen keuze hoeven te maken tussen de wedstrijden. Wel valt de WSBK kalender 9 keer samen met de F1, waarvan enkel 2 races samenvallen in dezelfde tijdzone. Dit houdt in dat er komend jaar maar 2 wedstrijden zullen zijn die tegelijk verreden zullen worden.

Van twee circuits is nog niet zeker of het evenment doorgang zal vinden. Jerez in Spanje wordt nog omschreven als "subject to contract" wat inhoudt dat Dorna, FIM en het Circuit van Jerez nog geen definitief contract hebben getekend. Het WSBK weekend in Monza staat omschreven als "subject to homologation" Het circuit moet nog goedgekeurd worden door FIM, waarbij enkele aanpassingen aan het circuit dienen te gebeuren in verband met de veiligheid. Tijdens het raceweekend in Amerika op de Mazda Raceway Laguna Seca zal net als voorgaande jaren alleen de World Superbike klasse in actie komen. Verder is opvallend dat er wederom een lange zomerstop is ingepland. De laatste race voor de zomerstop is op 24 juli op het Autodromo Nazionale di Monza, Italië. De eerstvolgende race is acht weken later op 17 september op de Lausitzring in Duitsland. Seizoensopener is traditioneel het Phillip Island Grand Prix Circuit in Australië, de seizoensafsluiter zal worden verreden op 29-30 oktober op het Losail International Circuit in Qatar. Het TT circuit van Assen wordt op 16 en 17 april aangedaan.
Michael van der Mark zal als enige Nederlander wederom deelnemen aan het WSBK kampioenschap met Nicky Hayden als nieuwe teamgenoot in het Pata Honda team, dat wordt gerund door het Nederlandse Ten Kate Racing uit Nieuwleusen.

Kalender World Superbike kampioenschap 2016

27-28 februari Phillip Island Grand Prix Circuit Australië
12-13 maart Chang International Circuit Thailand
2-3 april Motorland Aragón Spanje
16-17 april TT Circuit Assen Nederland
30 april  - 1 mei Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari di Imola Italië
14-15 mei Sepang international Circuit Maleisië
28-29 mei Donington Park Engeland
18-19 juni Misano World Circuit Marco Simoncelli Italië
9-10 juli Mazda Raceway Laguna Seca VS *
23-24 juli Autodromo Nazionale di Monza Italië **
17-18 september Lausitzring Duitsland
1-2 oktober Circuit de Nevers Magny-Cours Frankrijk
15-16 oktober Circuito de Jerez Spanje ***
29-30 oktober Losail International Circuit Qatar

* Alleen World Superbike klasse
** Afhankelijk van homologatie
*** Afhankelijk van contract

WSBK kalender 2016


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal