MotoGP Japan: Pedrosa wint verrassend

Tijdens een hectische wedstrijddag, waarbij de Moto3 en Moto2 race zijn ingekort, heeft Dani Pedrosa de MotoGP race op zijn naam weten te zetten. Movistar Yamaha coureurs Valentino Rossi en Jorge Lorenzo vulden het podium. Met nog 3 races te gaan heeft Rossi zijn voorsprong weer uitgebreid naar 18 punten op Lorenzo. Zij zijn ook de enige twee die nog kampioen kunnen worden.

Lorenzo startte de 'wet race' vanaf Pole position en kende samen met Rossi een zeer sterke start voor Andrea Dovizioso, Dani Pedrosa, Andrea Iannone en Marc Marquez. Rossi dook als eerste de eerste bocht in, maar moest Lorenzo in de tweede bocht al laten gaan. Lorenzo reed zeer sterk op het natte circuit en liep ronde op ronde uit op Rossi, tot een voorsprong van drie seconden na vijf ronden. Rossi kreeg in de tweede ronde nog bezoek van Dovizioso, maar wist hem voor te blijven. Repsol Honda coureurs Pedrosa en Marquez maakten de top 5 vol. In de ronden die volgden wist Pedrosa het gat naar Dovizioso dicht te rijden en in te halen. Hieropvolgend reed Pedrosa zonder moeite het gat dicht naar Rossi. Op een opdrogende baan met op diverse plekken al een droge lijn hadden de banden van de Yamaha's veel te lijden. Hierdoor wist Pedrosa in de elfde ronde Rossi voorbij te gaan, en 2 ronden later ook Lorenzo, die het tempo van de beginfase niet meer kon vasthouden. Rossi profiteerde van Pedrosa's snelheid en wist weer aansluiting te vinden met Lorenzo. Nadat Lorenzo wijd ging wist Rossi hem in te halen. Lorenzo kon echter geen weerstand bieden en kon ook het tempo van Rossi niet volgen waardoor de Italiaan steeds verder wegliep. Pedrosa was op de grotendeels droge baan veel sterker en finisthe met 8 seconden voorsprong op Rossi. Lorenzo kwam vier seconden achter Rossi over de finish en werd derde. Marc Marquez was ondertussen ook voorbij gegaan aan Dovizioso en finishte als vierde voor de Ducati-coureur.

Tussenstand kampioenschap:
Valentino Rossi leidt met 283 punten, gevolgd door zijn teamgenoot Jorge Lorenzo (265). Marc Marquez (197) staat derde voor Andrea Iannone (172). Dani Pedrosa vult de top 5 af met 154 punten.

Moto2
In de middenklasse wist Johann Zarco na de 2e vrije training al kampioen te worden. Zijn enige titelrivaal Tito Rabat heeft afgelopen week bij een training zijn onderarm gebroken en na de 2e vrije training werd officiëel bekend gemaakt dat hij niet zou rijden in Japan. Hierdoor kan Zarco niet meer worden ingehaald en mag hij zich wereldkampioen Moto2 noemen.
Door hevige regenval op zondagmorgen liep het programma twee uur vertraging op en werden de warming ups, de Moto3 en Moto2 wedstrijden ingekort.

Over een race van 13 ronden kende Jonas Folger een sterke start vanaf de derde plaats met achter hem Johann Zarco, Thomas Lüthi, Sam Lowes en Takaaki Nakagami. Al in de eerste ronde ging laatstgenoemde voorbij aan zowel Lowes en Lüthi om zo de derde plaats te bezitten. In de derde ronde ging Lüthi onderuit, reed nog wel verder maar maakt de wedstrijd niet af. In de vierde ronde nam Zarco de leiding over van Folger en wist een gaatje te slaan. In diezelfde ronde meldde Alex Rins zich bij het achterwiel van Nakagami. Nog voor Rins een aanval kon inzetten ging Nakagami zelf al onderuit. Rins pakte hiermee de derde plaats, maar voelde de hete adem van Azan Shah in zijn nek. Een ronde later maakte Rins een foutje waardoor Shah binnendoor kon komen. Sandro Cortese kende ondertussen een zeer sterke tweede helft van de wedstrijd en reed van de tiende naar de vierde plek, met dan nog een gat van 2,5 seconden op Shah. In de voorlaatste ronde wist hij ook Shah voorbij te gaan. Folger is dan nog te ver weg om een bedreiging te vormen. Zarco wint, voor Folger en Cortese. Shah en Hafisz Syahrin maakten de top 5 vol.

Tussenstand kampioenschap:
Johann Zarco is kampioen met 309 punten voor Tito Rabat (206) Alex Rins staat derde met 189 punten. Sam Lowes (152) en Jonas Folger (145) staan op plek vier en vijf.

Moto3
Ook de Moto3 race werd ingekort tot 13 ronden. Hierbij wist Niccollo Antonelli de leiding te nemen voor Miguel Oliveira, Enea Bastianini en Livio Loi. De Belg reed vervolgens een aantal sterke ronden en wist de tweede plek over te nemen van Oliveira. Horiki Ono en Miguel Oliveira meldden zich vervolgens bij Loi en gingen de strijd aan om de tweede plaats. Antonelli kon hierdoor een voorsprong opbouwen. Ono nam hierbij te veel risico en ging onderuit. Oliveira wist het duel dat volgde te beslechten en kon een seconde van Loi wegrijden. Wederom een seconde achter de Belg zat een groep met aan de leiding Brad Binder. In de vijfde ronde ging Loi echter onderuit met een highsider en kon zijn wedstrijd niet vervolgen. Binder wist het gat naar Oliveira dicht te rijden met in zijn kielzog Isaac Viñales. Toen eenmaal het gat was gedicht ging Binder onderuit waardoor Viñales nu op de derde plaats reed. Oliveira wist nog wel dichterbij Antonelli te komen, maar vormde geen bedreiging waardoor Antonelli de wedstrijd won voor Oliveira. Jorge Navarro werd derde doordat hij in de laatste bochten voorbij kwam aan Viñales nadat deze onderuit schoof. Viñales kon zijn race vervolgen en werd toch nog vierde voor Zulfahmi Khairuddin.

Tussenstand kampioenschap:
Danny Kent leidt met 244 punten voor Bastianini (188). Miguel Oliveira staat derde met 179 punten en is hiermee de laatste titelkandidaat voor 2015. Met nog 3 races te gaan en 75 punten te delen kunnen alleen zij nog kampioen worden.

Dani Pedrosa Motegi
Foto: hondaracingcorporation.com


Share

Laatste Nieuws

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen