MotoGP Brno: Lorenzo nieuwe leider in klassement

Jorge Lorenzo heeft in een sterke race de MotoGP wedstrijd van Tsjechië gewonnen voor Marc Marquez en Valentino Rossi in het Automotodrome Brno. Hierdoor leidt Lorenzo nu ook het kampioenschap voor Rossi en Marquez.

In de MotoGP race was het Jorge Lorenzo die vanaf pole vertrok en een sterke start kende voor Marc Marquez, Andrea Iannone, Andrea Dovizioso, Bradley Smith en de slecht startende Valentino Rossi. Lorenzo was vanaf de start zeer sterk en wist gelijk een gat te slaan op de rest van het veld, waarbij alleen Marquez hem bij kon houden. Rossi wist in de eerste ronde al enkele plekken terug te winnen, maar het gat van 2 seconden naar Lorenzo en Marquez was al te groot om nog dicht te kunnen rijden. In de vijfde ronde hadden Lorenzo en Marquez de voorsprong op de rest van het veld al op 4 seconden gezet. Rossi reed een eenzame strijd met een seconde voorsprong op Dovizioso en Iannone. Lorenzo en Marquez bleven verder weg lopen bij Rossi en pakten per ronde ongeveer een halve seconde winst. Zij reden als enige twee rijders nog ronden in de 1.56”. Vanaf de negende ronde werd langzaamaan duidelijk dat Lorenzo niet te kloppen was en moest Marquez hem laten gaan, terwijl technisch gezien Honda Repsol rijder Marquez in de tweede helft van de race in het voordeel zou moeten zijn met de keuze van de harde achterband en medium voor, terwijl Lorenzo op de medium voor- en achterband reed. Movistar Yamaha rijder Lorenzo wist echter de voordelen van de medium banden goed te benutten en reed op de helft van de 22 ronden tellende wedstrijd 2 seconden voor Marquez. 8 Seconden daarachter volgde Rossi, met op ruime achterstand Iannone, Dovizioso, de geblesseerde Dani Pedrosa, Bradley Smith, Pol Espargaró, Maverick Viñales en Cal Crutchlow. Crutchlow ging echter onderuit in de vijftiende ronde, en een ronde later kon ook Viñales zijn motor niet rechtop houden. Het was uiteindelijk Lorenzo die een perfecte wedstrijd had verreden en met ruime voorsprong op Marquez zijn achterstand in het klassement heeft dichtgereden. Rossi kwam 10 seconden later over de finish om het podium te voltooien, met 3 seconden achter hem Andrea Iannone. Pedrosa wist 2 seconden daarachter voor Dovizioso over de lijn te komen, gevolgd door Smith en Pol Espargaró.

Tussenstand klassement:
Jorge Lorenzo wist vandaag de laatste 9 punten achterstand in te halen en staat nu op gelijke punten(211) met Valentino Rossi. Omdat Jorge Lorenzo de inhaalslag heeft gemaakt staat hij op de eerste plaats voor Rossi. Marquez volgt als derde met 159 punten. Iannone (142) en Smith (106) vullen de top vijf.

Lorenzo Brno

Moto2
De van Pole startende Johann Zarco moest voor de eerste bocht zijn meerderen erkennen in Tito Rabat en Thomas Lüthi, die na enkele positiewisselingen de eerste ronde als leider over start/finish ging voor Zarco, Rabat, Dominique Aegerter en Alex Rins. Na een tijdje wist Zarco hem in te halen en de wedstrijd te leiden, en Rabat volgde in hoog tempo. Rabat wist dan ook bij Zarco in het wiel te blijven hangen, maar na een stuurfoutje van de Spanjaard kon Zarco een gaatje slaan. Rabat wist zijn fout te herstellen en het gat naar Zarco dicht te rijden. Dit kon de rest van de kopgroep niet bij houden en kon de kopgroep enkel nog vechten om de derde plaats. Sam Lowes, die vanaf de dertiende plek moest starten wist zich ondertussen zeer sterk naar voren te rijden. Vijf ronden voor het einde van de wedstrijd was het nog steeds Zarco aan de leiding, die nu een gat van een seconde had geslagen op landgenoot Tito Rabat. Een seconde daarachter waren het Rins en Alex Marquez, terwijl Lowes de vijfde plek bezat met ongeveer 3 seconden achter Rins en Marquez. Zarco kon veilig naar zijn vierde overwinning van dit seizoen rijden terwijl Rabat het nog even aan de stok kreeg met Rins. Rins wist dit duel echter niet in zijn voordeel te beslechten en moest zijn landgenoot voor laten gaan. Alex Marquez werd vierde voor Lowes. Folger, Lüthi, Sandro Cortese, Luis Salom en Franco Morbidelli vulden de top 10.

Tussenstand Kampioenschap:
Zarco verstevigt zijn leiding en heeft nu 224 punten, gevolgd door Rabat (145) Rins bezit de derde plek met 1 punt minder (144). Sam Lowes en Thomas Lüthi vullen de top 5 met ieders 118 punten.

Moto3
Na een sterke start van Jorge Navarro, die als eerste de bocht in dook voor Niccolò Antonelli en Efren Vazquez, ging het voor Tatsuki Suzuki, Niklas Ajo, Phillipp Oettl en Jules Danilo in de eerste bocht al mis. De heren raakten elkaar en gingen het grind in, waarbij 3 rijders tot stilstand kwamen in de muur.
Twee bochten verder gingen Lorenzo Dalla Porta, Andrea Locatelli, Hiroki Ono en Gabriel Rodrigo onderuit, waarna de rode vlag werd gezwaaid en de wedstrijd werd stilgelegd. Rodrigo werd afgevoerd in een ambulance maar achteraf bleek zijn situatie stabiel te zijn en hij is bij kennis. De race zou voor 12 ronden worden herstart om 11.30 uur.
Met de herstart was het wederom Navarro die de kopstart pakte, maar nu hij had hevige concurrentie. In de eerste ronde werd dan ook regelmatig van positie gewisseld tussen Danny Kent, Brad Binder en Efren Vazquez. Door een crash in de tweede ronde van Fabio Quartararo, Jules Danilo, Isaac Viñales en Karel Hanika onstond er een kopgroep van 11 rijders. Enkele ronden later ging ook Alexis Masbou onderuit waardoor er nog 10 mannen overbleven die kans maakten op de overwinning. Antonelli wist nog een klein gaatje te slaan maar deze werd even later weer dichtgereden en opnieuw volgden er diverse inhaalacties. Antonelli ging de laatste ronde in als leider met opnieuw een klein gaatje, terwijl Binder, Romano Fenati, Navarro en Enea Bastianini blijven vechten en inhalen om de tweede plaats. Antonelli wint uiteindelijk de ingekorte wedstrijd voor Bastianini en Binder die het podium vol maken. De top 10 werd vervolgens gevormd door Vazquez, Navarro, Fenati, Kent, Oliveira, Kornfeil en John McPhee.

Tussenstand kampioenschap:
Danny Kent houdt ondanks zijn 7e positie in de wedstrijd de leiding in het kampioenschap wel vast met 199 punten. Bastianini volgt met 154 en Romano Fenati staat derde met 122 punten. Miguel Oliveira en Efren Vazquez maken de top 5 vol met respectievelijk 111 en 109 punten.


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal