WSBK Portimão: opnieuw de dubbel voor Jonathan Rea

De Kawasaki’s waren weer eens oppermachtig tijdens alweer de zevende ronde van het seizoen op het circuit van Portimao in Portugal. In de eerste race was het Tom Sykes die een goede start had en vanaf de tweede startplek de leiding wist te nemen voor polesitter Giugliano. Maar ook WK-leider Jonathan Rea kwam goed weg en wist zich vanaf de achtste startplek (vanwege een crash tijdens de superpole) al in de eerste ronde naar de derde plek te rijden. In de daaropvolgende ronde wist hij tweede man Chaz Davies te passeren en samen met Sykes een gat te slaan naar de rest van het veld en halverwege de race de kop over te nemen. Niet veel later werd echter de witte vlag gezwaaid nadat het wat begon te druppelen, wat enkele ronden later over ging in echte regen. Het was Rea die met nog 5 ronden te gaan als eerste de pits opzocht om regenbanden te laten monteren, maar Sykes nam wat meer risico en wist daardoor een (ondertussen opgelopen) achterstand op Rea weer teniet te doen en kwam ook pas een ronde later binnen voor de bandenwissel. Na het bezoek aan de pits kreeg Sykes echter problemen met zijn Kawasaki, die niet meer dan 9.000 toeren wilde draaien en maakte in de voorlaatste ronde nog een paar hachelijke momenten mee op het gladde asfalt. Hij moest daardoor afhaken zodat Rea onbedreigd en met 9 seconden voorsprong naar de winst kon rijden. Chaz Davies kwam als derde en Giugliano als vierde over de meet.
Michael van der Mark had wederom geen gelukkige race. Tijdens de kwalificatie wist hij niet de superpole 2 te halen en moest genoegen nemen met een dertiende startpositie en bij de start moest Van der Mark direct al 2 plekken inleveren. Mede door enkele foutjes, waarbij ook nog even de grindbak opgezocht moest worden, viel hij terug naar p19, maar kon zich wel weer terugvechten om als negende de finishlijn te passeren.

World Superbikes, 2de race
De tweede race kon onder droge omstandigheden worden verreden en opnieuw was het Tom Sykes die goed weg kwam bij de start en direct de kop wist te pakken. Rea wist al na de eerste ronde achter Giugliano als derde door te komen, gevolgd door Chaz Davies en de rest van het veld. Dit groepje reed zich los van Aprilia rijders Haslam en Torres en wisten het elkaar moeilijk te maken met mooie inhaalacties tot gevolg. Davies kon het tempo niet volgen, zodat de strijd om de podiumplaatsen werd voorgezet door Giugliano, Sykes en Rea, waarbij Giugliano enkele ronden aan kop mocht rijden. Halverwege de race was het echter toch weer Rea die het roer overnam om zich vervolgens los te rijden van Sykes en Giugliano die rondenlang om de tweede plek streden. In de slotfase van de race kende Sykes een groot verval in rondetijden waardoor, met nog 5 ronden te gaan, Guigliano met een mooie inhaalactie Sykes wist te passeren, enkele ronden later gevolgd door Haslam en Davies waarmee tevens de eindstand van de race werd bepaald. Rea wist uiteindelijk met 5,5 sec voorsprong de race te winnen voor tweede man Giugliano, op 1 seconde gevolgd door Leon Haslam die daarmee de laatste podiumplaats wist te pakken.
Michael van de Mark kende eindelijk weer eens een goede race. Hij wist na de eerste ronde als 11de door te komen om zich vervolgens binnen enkele ronden op te werken naar P8 en halverwege de race ontstond een mooie strijd voor p7 met teamgenoot Sylvain Guintoly, dat tot het eind van de race zou duren. Rondenlang kon Van der Mark hierbij wel volgen, maar het duurde tot de laatste ronde voordat hij samen met Torres en Guintoly niet alleen Tom Sykes wist te passeren, maar daarna ook nog eens zijn teamgenoot wist te verschalken met een mooie vijfde plaats als beloning voor een prima opgebouwde race.

WK-stand WSBK na Portimão:
1; Jonathan Rea (330 punten), 2; Tom Sykes (206) en 3; Leon Haslam (199). 8; Michael van de Mark (85)

World Supersports
Op een droge baan mocht MV Agusta rijder Jules Cluzel van pole vertrekken en wist ook direct de kop te pakken nadat de startlichten gedoofd waren. Al in de eerste ronde wist hij direct een gaatje te slaan op zijn achtervolgers, maar de van de tweede plek gestarte Sofuoglu kwam slechter weg en moest zich vanaf de 5de positie naar voren zien te rijden ten koste van Pata Honda Ten Kate rijder Kyle Smith en merkgenoten P.J. Jacobsen en Gino Rea. Sofuoglu had een goed racetempo en wist zich dan ook al in de vierde ronde naar p2 te vechten om vervolgens de opgelopen achterstand van 1,2 seconden op Cluzel gestaag weg te werken. Halverwege de race had hij het achterwiel van de Fransman te pakken en enkele ronden later nam de Turk de leiding over om deze vervolgens tot de laatste ronde vast te houden. Na gepasseerd te zijn beet Cluzel zich echter vast in het achterwiel van Sofuoglu om uiteindelijk in de laatste ronde, met diverse positiewisselingen, de wedstrijd naar zich toe te trekken en winnend af te sluiten. Jacobsen kon tijdens de race het tempo niet bijhouden en kwam met een achterstand van 7,5 seconden op Sofuoglu als derde over de streep.

WK-stand WSS na Portimão:
1; Sofuoglu (150 punten), 2; Cluzel (110) en 3; Jacobsen (95)

De achtste ronde van de WSBK-kalender wordt over twee weken verreden op het circuit van Misano in Italië op 21 juni

Rea Portimao


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen