Vd Mark twee keer podium tijdens WSBK Assen

World Superbikes 1e race
De tribunes van het TT Circuit waren goed gevuld voor ronde vier van het World Superbike kampioenschap en de ogen waren vooral gericht op de tweede startrij waar Michael van der Mark mocht starten vanaf een vijfde positie. Van der Mark had een slechte start en moest daardoor een aantal rijders bij het insturen van de eerste bocht voor laten gaan. Na een aantal rondes wist van der Mark aansluiting te vinden bij de kop van het veld waar Jonathan Rea vanaf de start de leiding had. Het zijn vier rijders die de kop van het veld aanvoeren, naast van der Mark en Rea zijn het Chaz Davies en Leon Haslam die strijden voor een podiumplaats. Rea en Davies slaan een gat die door de achtervolgende van der Mark en Haslam niet dicht gereden kan worden. Van der Mark en Haslam wisselen een aantal keren van plaats maar in de 19e ronde krijgt de Nederlander de kans om Haslam voorbij te steken, dit onder luid gejuich vanaf de tribunes. Van der Mark staat deze plaats niet meer af en schrijft geschiedenis door als eerste Nederlander op het podium te komen in een race om het world superbike kampioenschap. Davies werd tweede en Jonathan Rea wint de eerste race.

World Superbikes 2e race
Bij de start van de tweede race maakte de motor van Van der Mark wederom een 'hupje' waardoor hij meerdere plaatsen verloor en zich opnieuw een weg naar voren moest vechten. Bij de start waren de Britten Sykes, Rea, Davies en Haslam de snelsten. Van der Mark wist al in de eerste ronden van de wedstrijd terug te slaan en de aansluiting te vinden met de top 3. Sykes leidde de wedstrijd terwijl Rea en Davies regelmatig stuivertje wisselden om de 2e plaats. Met nog 10 ronden te gaan remde Davies zijn Ducati zo hard af in de Geert Timmer dat Van der Mark zijn achterwiel aantikte en bijna ten val kwam. Hierdoor lag hij weer vijfde met de 4 Britse rijders voor hem. Al snel kon Tom Sykes, door het lijkt een verkeerde bandenkeuze, het niet meer bijhouden en moest Haslam en Van der Mark voorbij laten gaan. Jonathan Rea en Chaz Davies sloegen opnieuw een gaatje waarbij Leon Haslam en Michael van der Mark streden om de derde plek. Rea wist de wedstrijd te winnen voor Davies, terwijl Van der Mark in de Geert Timmer Leon Haslam nog wist te verslaan en opnieuw als derde over de finish kwam. Van der Mark schrijft ook in deze tweede race opnieuw geschiedenis door op 1 dag twee keer op het podium te staan. Iets dat nog nooit door een Nederlandse rijder is gepresteerd.

World Supersport race
In de 600cc klasse was het Ten Kate Honda rijder Kyle Smith die de leiding nam voor Kenan Sofuoglu, Jules Cluzel en Patrick Jacobsen, maar na 3 ronden wisten zowel Sofuoglu als Cluzel en Jacobsen hem voorbij te komen. Smith bleef in gevecht met Jacobsen om een derde plaats terwijl Cluzel, die nu de leiding in handen had, samen met Sofuoglu weg wist te rijden van het veld. De twee hielden om en om enkele ronden de leiding in de wedstrijd vast. Smith wist ondertussen de derde positie terug te pakken van Jacobsen. In de laatste ronde van de Supersportrace leidde de Turk Sofuoglu, maar Cluzel probeerde hem in de Geert Timmer nog voorbij te gaan. De Fransman ging hierbij een klein beetje wijd, waardoor Sofuoglu zijn kans zag en de machine binnendoor stak. Hierbij tike hij Cluzel aan die hierdoor even van de baan raakte en nog maar net tweede wist te finishen voor Smith en Jacobsen. Cluzel was in de uitloopronde duidelijk niet blij met deze actie, maar de wedstrijdleiding heeft hier verder geen straffen voor uitgedeeld waardoor de uitslag van de race vast staat.

Michael van der Mark TT Assen
Foto: PataHonda.com


Share

Laatste Nieuws

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen