• Home
  • Motorsport
  • Marc Marquez winnaar van de Grand Prix of The Americas

Marc Marquez winnaar van de Grand Prix of The Americas

MotoGP
De tweede ronde van het 2015 MotoGP seizoen is vandaag verreden op fraaie Circuit of the Americas in Austin, Texas. Het was Marc Marquez die van pole mocht vertrekken na een bizar verreden kwalificatie, waarbij hij in de laatste minuten zijn motor met technische problemen aan de pitmuur moest zetten, vervolgens over de pitmuur klom en met een sprintje naar zijn 2de motor rende om vervolgens in 1 vliegende ronde zijn eigen polerecord van vorig jaar te verpulveren. Dani Pedrosa kon niet van start en werd vervangen door HRC testrijder Hiroshi Aoyama vanwege een operatie aan zijn opgepompte onderarmen. Een probleem dat al speelt sinds het seizoen 2014 en ook de volgende ronde in Argentinië zal hij daardoor aan zich voorbij moeten laten gaan.

Hoewel het droog en zonnig weer was werd de race uitgesteld vanwege een natte plek op de baan die gedroogd moest worden, waarna met een vertraging van 45 minuten eindelijk de race van start kon gaan. Na het doven van de lichten was Marquez goed weg, maar was het Dovizioso die direct de leiding nam voor Marquez en Rossi die van de vierde startplek moest vertrekken. Samen met Bradley Smith wisten deze vier de eerste ronden een gaatje te slaan op de rest van het veld dat aangevoerd werd door Lorenzo. In de vierde ronde nam Marquez de leiding van Dovizioso over om vervolgens onbedreigd een voorsprong van zo'n 4 sec op te bouwen en de race winnend af te sluiten. Achter de rug van Marquez was het Dovizioso, Rossi, Iannone en Smith die rondenlang een groepje van 4 vormden, welke uiteindelijk opsplitste met Rossi voor Doviziozo op de tweede positie, op kleine afstand gevolgd door Smith en Iannone. Smith kon het tempo echter niet volhouden, werd eerst gepasseerd door Iannone en enkele ronden later door de zich naar voren vechtende Lorenzo. In de 15de ronde wist Doviziozo Rossi te passeren en naar de 2 de positie te komen om deze vervolgens niet meer af te staan en als tweede de race af te sluiten. Rossi wist ondanks een slecht wordende voorband nog wel zijn derde plaats vast te houden en zo als laatste podium kandidaat de wedstrijd af te sluiten en Lorenzo werd nog vierde ten koste van Iannone. De uitslag resulteerde in een WK-stand waarbij Rossi met 41 punten de lijst aanvoert, slechts 1 punt meer dan Dovizioso en 5 punten meer dan de absoluut heerser van vandaag, Marc Marquez.

Moto2
De Moto2 race startte onder constante dreiging van regen, er waren ook diverse vochtige plekken op de baan en tijdens de race begon het ook nog eens een aantal ronden te druppelen wat van het geheel tot een tricky gebeuren maakte. Bij de start wist Johann Zarco al na de eerste bocht de leiding te nemen om er vervolgens een zeer hoog tempo op na te houden. In eerste instantie kon alleen Sam Lowes volgen, maar later wisten ook de zeer sterk rijdende Belg Xavier Simeon en Alex Rins aan te sluiten, zodat er rondenlang een kopgroep van 4 man ontstond. Alex Rins moest uiteindelijk wat lossen en Sam Lowes wist de koppositie van Zarco over te nemen, maar In de 13de ronde ging het dramatisch mis voor Simeon. Hij en Zarco en raakten elkaar tijdens een van de vele positiewisselingen waarbij Simeon van zijn motor werd gegooid en zo een mooi resultaat verspeelde. Uiteindelijk was het Sam Lowes die zijn eerste Moto2 race wist te winnen, gevolgd door Zarco en debutant Alex Rins die de laatste podiumplaats wist te bemachtigen. In de tussenstand in het WK is het Alex Rins die met 29 punten aan de leiding gaat, gevolgd door Johann Zarco met 28 en Jonas Folger met 25 punten.

Moto3
De Moto 3 is met veel overmacht gewonnen door Danny Kent die de race met een voorsprong van 8,5 seconden wist te winnen voor het vijftienjarige supertalent Quartararo, die hiermee zijn tweede wedstrijd in de Moto3 als tweede wist te finishen en Efren Vazquez die als derde over de streep kwam. Winnaar van Qatar, Masbou, verspeelde zijn kans op een goede klassering door in de laatste bocht voor start-finish onderuit te gaan en ook kanshebber op de overwinning Oliveira zag zijn kansen in rook opgaan met een crash halverwege de wedstrijd. Livio Loi had zich ondanks een crash in de kwalificatietraining als 14 de weten te kwalificeren, maar zag zijn kans op punten vervliegen door opnieuw te crashen in de derde ronde van de wedstrijd. Hij kon de race wel vervolgen, maar moest de pits opzoeken om de schade aan de motor op te nemen om vervolgens als laatste aan te sluiten om de race uiteindelijk als 25ste af te sluiten. Danny Kent leidt na 2 ronden de WK-stand met 41 punten, gevolgd door Bastianini met 33 en Fabio Quartararo met 29 punten.

De volgende ronde van het kampioenschap vindt plaats op 19 April in Argentinië.

Marc Marquez COTA


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen