Rossi wint seizoensopener MotoGP

In Doha heeft Valentino Rossi de eerste race van het seizoen op zijn naam gezet. Na een sterke start van Lorenzo op het Losail International Circuit van Qatar was het Dovizioso die als eerste de bocht in dook en kopstart pakte vanuit pole voor Lorenzo, Iannone en Rossi. Marc Marquez ging door een eigen fout wijd en sloot achteraan het veld weer aan. Lorenzo en Dovizioso raakten in een tweestrijd verwikkeld waarbij Lorenzo lang de wedstrijd wist te leiden, terwijl Iannone en Rossi de aansluiting wisten te behouden en vaak van positie wisselden. Het was duidelijk te zien dat dit kwam door de hoge topsnelheid van de Ducati's, waardoor zij de verloren posities op het rechte stuk telkens goed wisten te maken. Iannone kon verderop in de wedstrijd het tempo niet goed volgen en liet een klein gaatje vallen, terwijl Dovizioso, Lorenzo en Rossi steeds wisselden van positie waarbij zij om en om de leiding wisten te nemen in de wedstrijd. Door een stuurfout van Jorge Lorenzo kon Iannone hem voorbij komen en ging het gevecht om de winst enkel nog om Rossi en Dovizioso. Tot in de laatste ronde bleef het spannend waarbij Rossi, doordat Dovizioso telkens in de eerste bocht wijd ging, de leiding in de wedstrijd vast kon houden. Bij het opkomen van het rechte stuk was duidelijk dat Dovizioso Rossi niet meer voorbij kon komen en Rossi wist dan ook de wedstrijd te winnen. Dovizioso volgde als tweede voor Iannone en Lorenzo. Marc Marquez had zich in de wedstrijd terug gevochten naar een vijfde plaats voor teamgenoot Dani Pedrosa en Crutchlow. Smith, P. Espargaro en Hernandez maakten de top 10 vol.

In de Moto2 was het Sam Lowes die vanaf pole de kopstart wist te pakken voor Rabat en Zarco. Al in de eerste ronde was het Zarco die de leiding overnam en samen met Lowes een gat van 2 seconden wist te slaan op de achtervolgende groep bestaande uit Morbidelli, Folger en Simeon.  Rabat werd wijd gedwongen door Morbidelli en zakte terug naar een 8e plaats. In de tweede ronde gingen vijf strijders voor een top 3 onderuit; Sam Lowes ging onderuit nadat hij te hard een bocht in ging, Corsi sneed Rabat via de buitenkant af waardoor Rabat Corsi's achterwiel raakte en beiden ten val kwamen. Daarna reed Pons achterop Salom waardoor voor beiden de race eindigde in de grindbak. Jonas Folger had ondertussen Morbidelli naar de derde plaats terug verwezen waarna ook Simeon de Italiaan nog een plek terug zette. Folger en Simeon reden zich los van Morbidelli, terwijl Cortese, Lüthi, Kallio en Rins één voor één het gat dicht reden en met elkaar in gevecht kwamen. Zarco had ondertussen een voorsprong van ongeveer 4 seconden op de rest, maar door een technisch probleem met zijn schakelpook keek hij bij het uitkomen van de laatste bocht te lang naar zijn schakelmechanisme om het probleem te vinden. Hierdoor stuurde hij zichzelf richting de pitmuur en wist deze nog maar net te ontwijken. Doordat Zarco niet meer kon schakelen raakte hij zijn voorsprong snel kwijt. Het was voor de achtervolgers dan ook geen moeite om het gat dicht te rijden en Zarco voorbij te gaan. Hierdoor lag Folger nu op kop, met ruim achter hem Simeon. Folger wist vervolgens de race veilig op zijn naam te zetten. Lühti en Rins wisten tot voorbij de laatste bocht het gevecht om de laatste podiumplaats interessant te houden. Morbidelli werd vijfde voor Kallio, Cortese, Zarco en Louis Rossi. Lorenzo Baldassarri maakte de top 10 vol.

Alexis Masbou wist de Moto3 klasse vanaf pole de eerste bocht in te leiden voor Antonelli, Viñales, McPhee en Quartararo. Oliveira werd in de eerste bocht aangetikt door Bagnaia en ging onderuit. Hij kon zijn weg nog wel vervolgen maar eindigde niet meer in de punten. Nog in de eerste ronde werd Masbou ingehaald door Antonelli. Er ontstond een grote kopgroep waarin continu de posities elkaar afwisselden. De leiding in de race werd vaak afgewisseld door Antonelli, Quartararo, Brad Binder, Kent, Vazquez en Bastianini. Soms werd er vanaf een vijfde of zesde plek de leiding overgenomen. Het rechte stuk leek hierbij vaak op de finish van de race doordat de rijders uit de slipstream kwamen, waarbij in de eerste bocht het voordeel vervolgens werd benut. In de slotfase van de wedstrijd waren het vooral rookie Quartararo en Vazquez die de leiding wisten te pakken. In de laatste ronden zakte Quartararo echter enkele plekken terug en moest Vazquez zijn meerdere erkennen in Bastianini. Masbou meldde zich ondertussen opnieuw bij de kopgroep en wist vanuit de laatste bocht de slipstream te benutten en de winst te pakken met enkele duizendsten van seconden voorsprong op Bastianini, gevolgd door Kent die als derde over de finish kwam. Vazquez pakte de vierde plaats voor McPhee en Antonelli. Quartararo en Antonelli werden als 7 en 8e afgevlagd na een fotofinish. Bagnaia en Binder finishten als negende en tiende.

MotoGP Rossi Qatar 2015
Foto: yamahamotogp.com


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen