MotoGP: Marquez wint GP, Rabat wereldkampioen Moto2

Marc Marquez heeft vandaag de Grote Prijs van Maleisië op zijn naam geschreven. Hij deed dit door Valentino Rossi in een direct duel te verslaan, die in de jonge Spanjaard zijn meerdere moest erkennen. Jorge Lorenzo complementeerde het podium. Door zijn 12de overwinning van dit seizoen te pakken evenaart Marquez het record van Mick Doohan voor wat betreft de meeste overwinningen in één seizoen. Met nog één race te gaan in 2014 heeft Marquez dus nog een kans om dit uit 1997 stammende record te verbreken. Dankzij de winst van de Repsol Honda rijder behaalde Honda vandaag tevens haar 21e constructeurstitel en sleepte het Repsol Honda Team ook nog eens de titel binnen voor het best presterende team in de Grand Prix paddock; de trifecta is binnen.

De race zelf begon met een botsing tussen Jorge Lorenzo en Marc Marquez, waardoor laatstgenoemde met een wijde lijn de eerste bocht indook en zodoende veel plaatsen verloor. Vanaf de zevende positie wist hij echter in een rap tempo terug te klimmen naar de derde plaats, daarbij o.a. Pedrosa en Dovizioso achter zich latend. Aan het eind van de eerste ronde schoof Pedrosa onschuldig onderuit. Hij wist zijn motor nog wel op te rapen en zijn weg te vervolgen, om even later opnieuw onderuit te gaan waarna hij zijn race moest staken. Hiermee heeft hij zijn kans op de tweede en derde plaats in het kampioenschap verspild. Een gevecht om de leiding ontwikkelde zich tussen Lorenzo, Marquez en Rossi, die eerst door Rossi en even later door Marquez werd opgeëist. Het tempo dat de Honda HRC rijder aan de dag legde kon door beide Yamaha mannen niet gevolgd worden en zo reed Marquez in de laatste vier ronden onbedreigd naar de winst. Problemen waren er voor het Ducati fabrieksteam: Crutchlow viel uit met een technisch mankement, maar ook Dovizioso zakte gaandeweg steeds verder terug om uiteindelijk als 8e te finishen. Vierde werd een solide rijdende Bradl, voor Bradley Smith.

In de Moto2 race kon het kampioenschap Rabat eigenlijk niet meer ontgaan. Zelfs als hij niet wist te finishen, was zijn voorsprong van 41 punten dermate groot dat Kallio minimaal op het podium diende te finishen om zijn hoop op de titel in leven te houden. Rabat wist na een gecalculeerde race gereden te hebben achter Viñales en Kallio als derde te finishen en dit was genoeg om de titel voor zich op te eisen. Debutant in deze klasse, Maverick Viñales, pakte zijn vierde zege van het seizoen.

Een harde strijd vormde het toneel van de Moto3 race, waarin Efren Vazquez zijn tweede zege van het seizoen wist te pakken. Hij deed dit door in een kopgroep van zeven coureurs de mannen Jack Miller en Alex Rins voor te blijven. Het kampioenschap kon vandaag ook in deze klasse beslist worden in het voordeel van Marc Marquez' jongere broertje Alex, als deze zes punten of meer op KTM coureur Miller wist te pakken. Miller was er daarom alles aan gelegen om het ritme van de Spanjaard te verstoren en schuwde daarbij het gebruik van een opzettelijke botsing of elleboog niet. Uiteindelijk wist Miller zijn grootste concurrent op afstand te houden nadat Danny Kent de Spanjaard voorbijging en hem precies genoeg ophield om als vijfde over de finish te doen laten komen. Het verschil tussen Marquez en Miller is nu teruggebracht naar 11 punten en het kampioenschap zal over twee weken in Valencia beslist worden. De Nederlanders kwamen er in deze race niet aan te pas. Voor Jasper Iwema was de race na één ronde al voorbij, negen ronden later was ook Scott Deroue gedwongen om op te geven.

Esteve Rabat champion

Esteve Rabat pakt het wereldkampioenschap in de Moto2 klasse
 

Tekst Joris Riezebos, Foto: Hondaproracing

 


Share

Laatste Nieuws

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen