Kampioenen ONK wegrace 2014 bekend

Gisteren werd op het TT circuit van Assen de Race of the Champions gehouden, het traditionele afsluitende evenement van het wegraceseizoen Open Nederlands Kampioenschap (ONK). Verschillende disciplines kwamen aan de start, waarbij onder andere de beslissing in het kampioenschap voor de Dutch Supersportklasse moest vallen.

Het kampioenschap in de Dutch Superbikes klasse was eind september al door Kawasaki coureur Arie Vos behaald, de tweede plaats in het kampioenschap lag echter nog open en zou een strijd tussen Suzuki coureur Nigel Walraven en Kervin Bos gaan worden. In de eerste van twee races voor deze klasse werd de wedstrijd vroegtijdig afgebroken vanwege een stevige valpartij van Kervin Bos. Dit betekende tevens dat hij niet fit genoeg was om deel te nemen aan de herstart. Nigel Walraven reed een sterke wedstrijd en eiste de overwinning en daarmee de tweede plek in de eindstand van het Nederlands kampioenschap voor zich op. Arie Vos en Peter Schalken werden respectievelijk tweede en derde. Door ook de tweede race te winnen, drukte Walraven zijn stempel verder op de wedstrijddag. Walraven werd op het podium wederom geflankeerd door Peter Schalken en Arie Vos, die hiermee zijn afscheidsrace heeft gereden. Doordat Honda coureur Kervin Bos ook niet in staat was om aan de tweede race deel te nemen, heeft hij zijn derde plek om de eindstrijd verloren aan Allard Kerkhoven. Bos bleek een complexe heup/bekken fractuur opgelopen te hebben.

In de Dutch Supersportklasse moest de beslissing om het kampioenschap nog vallen. Davy Thoonen en Chris Nobel hadden twee races om onderling uit te maken wie zich aan het eind van de dag Nederlands kampioen mocht noemen. Een spannende strijd ontvouwde zich in de eerste race tussen de twee coureurs, die in het voordeel van Nobel werd beslecht. Hij wist Thoonen 0.005 seconden achter zich te houden. Ook Abbekerker Rob Hartog had aanvankelijk nog een redelijke kans op de titel, maar de Suzuki coureur eindigde de eerste race als vierde. Met een achterstand van 21 punten hield hij daardoor enkel een mathematische kans over om de titel te winnen.  In de tweede race was het wederom Chris Nobel die het veld aanvoerde en een gat sloeg op zijn achtervolgers. De van een slechte start sterk terugkomende Yamaha coureur Thoonen wist het gat van twee seconden echter binnen enkele ronden te dichtten, kwam in de laatste ronde achter Nobel de Ramshoek door en forceerde bij het ingaan van de GT-chicane een inhaalactie die eigenlijk alleen maar fout kon gaan. Beide coureurs belandden in de grindbak en zagen Rob Hartog voorbijkomen, die op zijn beurt zo het kampioenschap in de Dutch Supersportklasse voor zich op wist te eisen. Chris Nobel kon zijn weg later nog wel vervolgen maar kwam op grote afstand als veertiende over de finish, de tweede plek in de eindstand werd zo zijn deel.

In de Dutch Moto3 klasse ging Ernst Dubbink onbedreigd naar zijn tweede Nederlandse titel toe. Thomas van Leeuwen viel na vijf ronden uit en ook Brian Slooten wist geen bedreiging voor de titel van Dubbink te vormen. In de ESA Supermono klasse ging de titel naar Mike Velthuijzen, de titel in het NK classics was al vergeven aan Jan Frank Bakker. Andre Niemantsverdriet en Atiba Belgrave wonnen respectievelijk de eerste en de tweede 3D Cup races, en na een spannend duel in de zijspanklasse tussen Streuer/Koerts en Reeves/Daalhuizen, wisten Steuer en Koerts de huidig wereldkampioen Tim Reeves te verslaan.ROC Wegraces Assen

Foto: Ad van de Graaf.

 


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen