GP Japan: Lorenzo wint, Marquez opnieuw kampioen

Marc Marquez heeft zijn tweede wereldtitel in de koningsklasse van de motorsport behaald. Dit deed hij door als tweede achter Jorge Lorenzo op de Twin Ring Motegi in Japan over de finish te komen. Zijn opgebouwde voorsprong op zijn achtervolgers bedraagt nu meer dan 75 punten en dit is met nog drie races te gaan een onoverbrugbaar puntenaantal voor zijn concurrenten. Door zijn tweede MotoGP wereldkampioenschap te winnen op de leeftijd van 21 jaar, is de jonge Spanjaard nu tevens de jongste coureur ooit die twee achtereenvolgende werelditels in de koningsklasse weet te winnen. Dit record verbrak hij vandaag nadat het 51 jaar in handen is geweest van 500cc GP coureur Mike Hailwood. Marquez wordt in het algemeen klassement gevolgd door Valentino Rossi en Dani Pedrosa, die na deze race allebei 230 punten hebben. 

De race werd gewonnen door Jorge Lorenzo die, vertrekkende vanaf de vijfde startpositie, een matig begin van de wedstrijd kende maar zich al vrij vroeg naar de kop van het veld vocht. Eenmaal de leiding in handen, gaf hij deze niet meer af en wist hij de race met een riante voorsprong van 1,6 seconden op tweede man Marquez te finishen. Lang was het onduidelijk of de Repsol Honda coureur zijn titel vandaag zou prolongeren of dat hij tot een later moment in het kampioenschap zou moeten wachten. Marquez startte matig en had tijd nodig om het juiste ritme te vinden. Eenmaal op gang gekomen wist hij zich echter vanaf de zesde tot de tweede positie op te werken. Valentino Rossi maake het podium vol door als derde over de streep te komen, voor Dani Pedrosa en de van pole positie vertrekkende Andrea Dovizioso.

In de Moto2 was het de Zwitser Thomas Lüthi die zijn eerste winst pakte sinds Le Mans in 2012, door voor Maverick Viñales en Esteve Rabat te finishen. Deze derde plaats bood Rabat de mogelijkheid om zijn voorsprong in het kampioenschap op zijn Finse teamgenoot en directe concurrent Mika Kallio te vergroten tot 36 punten. De Moto3 race was het toneel van een kopgroep bestaande uit zes coureurs die tot de laatste ronde met elkaar in gevecht waren. Drie bochten voor het einde was het de Brit Danny Kent die zich in de defensieve lijn van KTM coureur Jack Miller verslikte en beiden zodoende buiten de baan drukte. Dit gaf Alex Marquez de kans om binnendoor van plaats vier naar plaats één te komen, de winst op te eisen en om zodoende zijn voorsprong in het klassement op Jack Miller tot 25 punten te vergroten. Voor Nederlander Scott Deroue was de Grand Prix van Japan al na één bocht voorbij. Hij crashte samen met vier andere coureurs en kon zijn weg nadien niet meer vervolgen. Jasper Iwema wist de race als 20e te eindigen.

In de drie respectievelijke wereldkampioenschappen zijn nog drie races te rijden: Philip Island (Australië) op zondag 19 oktober, Sepang (Maleisië) op zondag 26 oktober en afsluitend Valencia (Spanje) op zondag 9 november.

Marquez Japan 2014

 Foto: Honda Pro Racing


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen