Michael van der Mark Wereldkampioen!

Voor het eerste sinds jaren heeft Nederland weer een heuse Wereldkampioen in de wegracesport, een unieke en ongekende prestatie in de Nederlandse wegrace historie. Veertig jaar(!) nadat Henk van Kessel het 50cc wereldkampioen binnen haalde is Michael van der Mark vandaag tot wereldkampioen in de World Supersport klasse gekroond op het circuit van Jerez in Spanje. Met een fel bevochten overwinning en nog 2 te verrijden ronden heeft 'Magic Michael' voldoende voorsprong op zijn naaste belager, Jules Cluzel, op weten te bouwen om vandaag al het wereldkampioenschap binnen te kunnen halen. Het Pata Honda World Supersport Team van Ten Kate zet met het behalen van deze tiende wereldtitel ook hun eigen succesvolle zegenreeks voort nadat Kenan Sofuoglu deze voor het laatst in 2010 voor het WSS team binnen wist te halen. Een dubbel Nederlands feest dus!

Van der Mark kwam met 53 punten voorsprong op Cluzel en 67 op Marino naar het circuit van Jerez en met nog maximaal 75 te behalen punten waren zij met hun drieën de enigen die nog aanspraak konden maken op de titel. Uiteraard was Van der Mark de absolute topfavoriet gezien zijn riante voorsprong, maar diverse scenario's circuleerden in de (sociale) media: wat als Van der Mark tweede zou worden en wat als hij als derde over de finish zou komen, etc. Van der Mark begon en eindigde het weekend echter zoals het een absolute wereldtopper betaamd. Niet alleen door in de drie vrije trainingen de lijst aan te voeren, maar ook de kwalificatie naar zijn hand te zetten door de pole position op te eisen en de overwinning te pakken. Maar wie dacht dat de race een peulenschil zou worden had het toch echt mis. Ondanks een goede start van de race maakte van der Mark in de eerste bocht een remfout en moest daardoor als zevende aansluiten en belandde zodoende in een grote en fel strijdende kopgroep waarbij bizar veel positiewisselingen plaatsvonden. Van der Mark wist zich weliswaar binnen enkele ronden naar de kop van het veld te rijden maar raakte in een bloedstolend gevecht verzeild met Marino en Cluzel, welke de hele race, tot in de laatste ronde toe zou voortduren. Enkele malen kon Van der Mark de koppositie overnemen, maar raakte deze ook weer net zo snel kwijt aan vooral Marino, die de gehele race op de grens reed en zeer veel risico nam. Pas in de laatste ronde werd de race beslist nadat Cluzel zich bij een inhaalactie op Marino onderuit reed en deze daarbij hinderde waardoor Van der Mark vrij baan kreeg en onbedreigd naar de finisch kon rijden. Deze race was ongetwijfeld de absolute topper van het seizoen en met een overwinning en de wereldtitel als beloning werd vandaag een stuk Nederlandse wegracehistorie geschreven.

Michael van der Mark: “Ik kan het nog steeds niet geloven! Het was een lange reis om tot hier te komen. Vanaf het moment dat ik tien jaar geleden begon met racen, had ik één droom: wereldkampioen worden. Ik wil mijn familie en dan vooral mijn vader bedanken want ze hebben ongelooflijk veel voor mij gedaan. Henk was niet op Jerez - hij heeft zijn eigen wedstrijd vandaag – dus wens ik hem heel veel succes. Ik wil ook al mijn sponsors bedanken. Een aantal van hen zie je niet eens op de motorfiets terug, maar ze hebben mij altijd allemaal gesteund. Ook gaat veel dank naar Frans van Leeuwen, mijn 80-jarige trainer die mij fit en sterk houdt! Last but not least, het team heeft geweldig gewerkt. Vorig jaar worstelden we nog wel eens met de afstelling, maar dit jaar hebben we laten zien dat als alles klopt, we wereldkampioen worden.”

michael van der mark

Tekst: Dirk van het Hekke, Foto: Press MvdM

 


Share

Laatste Nieuws

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen