TT naar zondag en op open TV-kanaal

Het bestuur van het TT-Circuit en rechtenhouder Dorna zijn in overleg over een overgang van de Dutch TT MotoGP van zaterdag naar zondag, tevens wordt bekeken of alle races weer op een voor iedereen toegankelijk TV-kanaal kan worden uitgezonden. Dit blijkt uit een interview met TT-voorzitter Arjan Bos bij RTV Drenthe (video hieronder).

Traditioneel wordt de Dutch TT al sinds 1927 op zaterdag gehouden, maar men verwacht dat 30.000 meer bezoekers de races zullen bezoeken als dit naar de zondag verplaatst wordt. Deze discussie wordt al jaren gevoerd, maar volgens Racesport is de kans op een overgang nu zeer reëel geworden, waarbij de dalende bezoekcijfers in 2012 en 2013 zeker een rol zullen spelen. De oorspronkelijke religieuze achtergrond voor de zaterdagrace is al jaren verdwenen, maar om nostalgische redenen is de race op zaterdag toch nog steeds de enige op de MotoGP-kalender. Dorna laat volgens TT-voorzitter Arjan Bos het TT-bestuur vrij in haar keuze. In september zal het TT-bestuur hier een beslissing over nemen, maar Bos is er in het interview zeer positief over. De 85ste Dutch TT 2015 is volgend jaar in ieder geval nog gewoon op zaterdag.

De overstap naar zondag zou ook voor de TV-kijkcijfers goed zijn. Dit komt voor organisator Dorna goed uit, want de keuze voor uitzendingen op betaalzenders blijkt in heel Europa voor dramatisch gedaalde kijkcijfers te zorgen. Het bestuur van het TT-Circuit pleit daarom ook in Nederland voor een terugkeer vanaf betaalzender Sport 1 naar een open zender als RTL. Doel hiervan is om zo de sport weer nieuwe fans te laten trekken, in plaats van alleen te gaan voor de al bestaande fans die mogelijk willen betalen voor het zien van de races. Het contract van Sport1 loopt eind 2014 af. Wel is het zo dat het in het verleden niet lukte om de door Dorna gevraagde fee en de productiekosten van de uitzendingen terug te verdienen met sponsoring. Daarnaast waren de kijkcijfers niet hoog genoeg voor kostendekking uit de gewone reclames rondom het programma. De noodlijdende motorbranche kon en wilde de sponsoring niet opbrengen maar het TT-Circuit wil daarin een belangrijk deel meebetalen. Uitzendingen door de NOS zouden ideaal zijn, maar de publieke omroep heeft de afgelopen jaren weinig affiniteit met gemotoriseerde sporten, zoals de sobere berichtgeving rondom Jeffrey Herlings en Michael van der Mark laat zien. 

Overigens kondigde TT-voorzitter Arjan Bos voor het publiek ook nieuwe sanitaire voorzieningen op het circuit aan, alsmede nieuw asfalt. 

MotoGP-2015-televisie


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen