Nieuwe versie Norton Commando 961 aangekondigd

Nieuwe versie Norton Commando 961 aangekondigd

De terugkeer van Norton als motormerk krijgt steeds meer vaart, vooral nu het klassieke Britse merk en haar Indiase eigenaar de terugkeer van de Commando aankondigen. Technische gegevens of details van het model ontbreken nog, maar de twee getoonde foto's laten vooral zien dat de komende versie van de Commando 961 doorgaat waar het model eerder ophield toen Norton failliet ging. 

Nu kondigt de nieuwe eigenaar, het Indiase motormerk TVS, een nieuwe versie aan als "gestript en verfijnd, de essentie van moderne luxe". In de vorige versie had de Norton Commando 961 een 961cc paralleltwin motorblok met stoterstangen, goed voor 80 PK en 88 Nm, bij een drooggewicht van 188 kilo. Het ligt voor de hand dat de nieuwe versie niet enorm veel van deze waarden zal afwijken. 

In de jaren '60 en '70 waren er al Commando's 750 en 850, maar onder de vorige eigenaar Stuart Garner waren er al rijdende exemplaren van de nieuwe Commando 961, waarvan een klein aantal werd verkocht. Probleem was alleen dat die de meeste beloofde Commando's aan klanten werden geleverd, die al wel aanbetalingen hadden gedaan. Van de wèl verkochte modellen werden bij onderhoudsbeurten in de fabriek onderdelen gestript, die gebruikt werden voor nog uit te leveren nieuwe motoren.  

Voormalig eigenaar Stuart Garner werd veroordeeld voor diverse vormen van fraude, voornamelijk met de pensioenfondsen van de Norton-werknemers. Bij de overname beloofde TVS klanten die al een aanbetaling had gedaan te zullen helpen, al waren ze dat niet verplicht omdat ze het bedrijf niet als zodanig overnamen, maar puur de naam en inboedel kochten.

In Nederland was Triumph-dealer Blom Motoren in Leusden korte tijd officieel importeur van het merk, maar al snel bleek dat de motoren niet gehomologeerd konden en steeds maar niet geleverd werden, waarna het importeurschap snel werd teruggegeven.

2023 Norton Commando 961 tail


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen