• Home
  • Motornieuws
  • Mogelijk 24 uur per dag 100 km/u maximumsnelheid als compensatie kolenuitstoot
Mogelijk 24 uur per dag 100 km/u maximumsnelheid als compensatie kolenuitstoot

Mogelijk 24 uur per dag 100 km/u maximumsnelheid als compensatie kolenuitstoot

Minister voor Klimaat en Energie Jetten wil de toegenomen CO2-uitstoot compenseren, die ontstaat als er meer steenkool gebruikt gaat worden om de Russische gastoevoer te ontzien. Daarbij is volgens De Telegraaf de optie bespreekbaar om ook ’s avonds en ’s nachts de maximumsnelheid op alle snelwegen te verlagen naar 100 kilometer per uur. Op de Nederlandse snelwegen geldt nu al sinds maart 2020 tussen 06.00 en 19.00 uur een maximumsnelheid van 100 km/h. Met de invoering van dit plan zou dat dus 24 uur per dag in heel Nederland gaan gelden, waardoor de maximumsnelheid feitelijk permanent verlaagd is van 130 naar 100 kilometer per uur. 

"Ook de mobiliteitssector moet een bijdrage leveren, verwachten Haagse bronnen. Zo ligt bij het ministerie van Rob Jetten de mogelijkheid op tafel om de maximumsnelheid op de snelweg permanent te verlagen naar 100 kilometer per uur. Nu geldt die snelheidsbeperking alleen overdag. In de verkiezingsprogramma’s van D66 en CU staat al dat zij het liefst zien dat ook tussen 19.00 uur en 07.00 uur niet harder dan 100 mag worden gereden. (...) Toch is het de vraag of VVD en CDA daarvoor te porren zijn. Een coalitiekopstuk zegt dat een snelheidsverlaging ’fantasie’ lijkt."
- De Telegraaf.

Geopolitieke situatie

Een continu invoering van de, ook bij motorrijders weinig populaire, maximumsnelheid van 100 kilometer, zou ervoor moeten zorgen dat de stikstofdoelen alsnog gehaald worden. Die komen in gevaar doordat steenkool als mogelijke vervanging van Russische aardgas moet dienen, wat als gevolg van de oorlog in Oekraïne steeds minder naar ons land wordt gestuurd. De eerdere verlaging 'overdag' was een gevolg van een aantal Europese klimaatdoelstellingen waar Nederland in het verleden voor had getekend, maar die nogal plotseling acuut werden, nadat milieuactivisten de uitvoering ervan afdwongen. 


Share

Laatste Nieuws

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen