• Home
  • Motornieuws
  • Yamaha werkt aan elektrische stuurbekrachtiging voor motorfietsen

Yamaha werkt aan elektrische stuurbekrachtiging voor motorfietsen

Yamaha heeft het eerste prototype van EPS gepresenteerd. EPS staat voor Electric Power Steering, oftewel elektrisch aangedreven stuurbekrachtiging. Het doel van de stuurbekrachtiging is om de stabiliteit en wendbaarheid te vergroten. Yamaha zet in op een verdere doorontwikkeling, door twee crossmotoren die deelnemen aan het All Japan Motorcross Championship, uit te rusten met EPS.

De techniek achter het systeem is niet volledig nieuw voor Yamaha. Zij maken namelijk gebruik van sensoren die kracht meten, waarmee de elektrische motor aangestuurd kan worden. Een techniek die Yamaha al kent vanuit de elektrische fietsen die zij produceren. Daar wordt de elektrische motor in combinatie met sensoren zo ingezet, dat deze de input op de pedalen vertaald naar meer of minder ondersteuning.
De EPS die Yamaha nu heeft ontwikkelt baseert zich dus op hetzelfde principe, maar kent uiteindelijk twee functies. Enerzijds moet de EPS de reguliere stuurdemper vervangen en anderzijds de bestuurder assisteren bij de stuurbeweging.
De gemonteerde sensoren houden bij de stuurdemper vooral rekening met input van buiten af (zoals hobbels in het wegdek) en vangt op die manier ongewenste stuurbewegingen op. Met name bij hogere snelheden moet de stuurdemper zijn werk doen.
De elektrische stuurbekrachtiging daarentegen reageert met name op input van de bestuurder. Op deze manier wordt de beweging die de bestuurder maakt elektrisch ondersteunt. Yamaha geeft aan dat het systeem hierbij met name functioneert op lage snelheden. Waar dan aan gedacht moet worden, zijn bijvoorbeeld de bijzondere verrichtingen die gedaan moeten worden voor behalen van het motorrijbewijs. Maar ook in de enduro wereld kan dit van pas komen, op de meer technische stukken van de route.
Beide systemen moeten de rijder zoveel zien te ondersteunen, zonder dat het onnatuurlijk aan voelt.

Zoals eerder aangegeven ligt de focus van Yamaha nu met name op het uit ontwikkelen van deze technologie. Toch geeft Yamaha aan hier zeker een toekomst in te zien voor meerdere modellen. 


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal