• Home
  • Motornieuws
  • In 2022 einde subsidie elektrische motoren, snelle kopers profiteren nog

In 2022 einde subsidie elektrische motoren, snelle kopers profiteren nog

Potentiële zakelijke elektrische motorrijders doen er goed aan in 2021 een elektrische motorfiets aan te schaffen, zodat ze nog maximaal van het belastingvoordeel daarvan gebruik kunnen maken. Deze week heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) namelijk een aantal wijzigingen voor de subsidies in de elektrische mobiliteit voor 2022 bekend gemaakt. De belangrijkste voor elektrische motorrijders is deze: 

"Elektrische snor-, brom- en motorfietsen zien we niet meer terug op de Milieulijst." 

Vanaf 2022 zijn de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) er daarom niet meer voor motoren, maar ook niet voor auto's, 'gewone' elektrische fietsen en elektrische snor- & bromfietsen. Het vreemde is alleen dat ze nog wel gelden voor elektrische bakfietsen en speed pedelecs, de snelle elektrische fietsen. 

MIA & VAMIL voor elektrische motoren

Door de MIA profiteren zakelijke kopers van een investeringsaftrek die kan oplopen tot maar liefst 45% van het investeringsbedrag. Die aftrek komt bovenop de gebruikelijke investeringsaftrek. Met de Vamil kan men 75% van de investeringskosten afschrijven op een zelf bepaald tijdstip. Dit levert samen flink voordeel op voor zakelijke rijders. 

De KIA (kleinschaligheidsinvestering), BTW en de BPM vrijstelling en de vrijstelling van houderschapsbelasting blijven nog wel voor alle elektrische voertuigen van toepassing, aldus Energica Nederland

2021 is nog niet voorbij

Nu is het jaar alleen nog niet helemaal om, dus je kunt nog een paar dagen gebruik maken van de huidige regeling. De investering die je nog in 2021 doet, komt dus nog steeds in aanmerking. Het gaat daarbij om de overeenkomstdatum (wel in 2021), waarbij de MIA subsidie over het bedrag gaat dat je (aan)betaald hebt. Daarna dien je wel binnen drie maanden de aanvraag in te dienen bij het RVO. 

In januari zal onze columniste Heleen Elberts melden wat dit allemaal betekent voor motorrijders. 


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal