• Home
  • Motornieuws
  • Na half jaar maar 9 procent kilometertellers van motoren geregistreerd

Na half jaar maar 9 procent kilometertellers van motoren geregistreerd

Een half jaar nadat het registreren van kilometertellerstanden van motorfietsen verplicht werd, zijn er bij ruim 68.000 motoren kilometertellerstanden vastgelegd, in totaal gebeurde dat 100.000 keer. Op 1 december stonden er zo'n 775.000 motorfietsen geregistreerd in Nederland, wat betekent dat daarvan nu bij 8,8% een kilometerstand is genoteerd en bij 4,13% gebeurde dit dus al meerdere keren. Sinds 1 juli 2021 moeten RDW-erkende bedrijven de kilometerstand van motorfietsen registreren bij koop/verkoop, reparatie en onderhoud. 

40 procent van de geregistreerde tellerstanden werd in de systemen van de RDW vastgelegd bij reparatie, onderhoud of bandenwissel, 22 procent bij inruil of inkoop c.q. opname in de bedrijfsvoorraad en 17 procent bij tenaamstelling van een motorfiets. De tellerstanden worden sinds 1 juni 2021 centraal opgeslagen en opgenomen in het RDW-Voertuigrapport, waarmee eigenaren, kopers en verkopers inzicht in de historie van de tweewieler kunnen krijgen. 

Bij auto's is dat al veel langer het geval, maar zoals voorspeld, zou een sluitend systeem bij motoren veel lastiger worden, wat ook wel blijkt uit de cijfers. Obstakels zijn dat veel onderhoudsbedrijven in de motorbranche geen RDW-aansluiting hebben. Daar komt ook nog bij dat voor motoren, in tegenstelling tot auto's, geen APK bestaat, waardoor veel motoren nooit bij een motorzaak met RDW-aansluiting zullen komen. Het is dan ook afwachten of het systeem ooit genoeg informatie gaat bevatten over alle motoren, zoals dat bij Nederlandse auto's wel het geval is. 


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal