Ever Given: Kawasaki's & Yamaha's liggen toch nog stil

Waar op 7 juli iedereen nog uiterst positief was over de 'vrijlating' van containerschip Ever Given, met daarop (onder andere) enige duizenden motorfietsen van Yamaha en Kawasaki, blijkt nu dat de geplande aankomstdatum in Rotterdam toch nog spannend wordt en voor velen misschien nog later dan gehoopt. De geplande datum van aankomst is officieel 23 juli, maar er zijn nieuwe zorgen omdat het schip nu al vijf dagen voor anker ligt in de Middelandse Zee. Met een minimale vaartijd van 8,5 dagen voor de 7300 kilometer die afgelegd moet worden, is de geplande datum nog haalbaar, maar dan moet er serieus doorgevaren worden. Dat is dan weer een kostbare aangelegenheid doordat de motoren, overigens goed voor 81.000 PK, dan veel meer brandstof gebruiken. 

UPDATE 12 juli 11:00 uur: de Ever Given vaart! Volg de live-positie hier: VesselFinder EVER GIVEN Container Ship
UPDATE 13 JULI 12:00 uur: de Ever Given vaart de afgelopen 24 uur maar 10 knopen per uur (18,5 km/u). Als deze snelheid aangehouden wordt, doet het schip 13,5 dagen over de hele reis. 
UPDATE 20 juli 12:00 uur: de Evergreen rederij heeft gemeld dat de Ever Given inderdaad schade heeft opgelopen, waardoor de maximum snelheid lager is dan normaal. Momenteel vaart het schip met 12 knopen (22,3 km) per uur in de buurt van Italië. Berichten over de ETA verschillen: zowel de 25ste als de 28ste  juli worden genoemd.

Vooraf meldde de Evergreen rederij al dat het schip eerst geïnspecteerd moest worden op zeewaardigheid, er bestaat immers een kans dat er beschadigingen zijn ontstaan toen het aan de grond liep in het smalle kanaal. Echter, die controle moest plaatsvinden in Port Said, nog in Egypte dus, terwijl de Ever Given die havenstad al geruime tijd geleden heeft verlaten. Het is daarom dan ook onduidelijk waarom het enorme schip (400 x 56 meter, plaats voor 20.000 containers) nog steeds stil ligt. 

Het enorme vrachtship liep vast, blokkeerde vervolgens een week het Suezkanaal en werd daarna enige maanden vastgehouden door de Egyptische autoriteiten, omdat de schade die ontstaan was vergoed moest worden. Na lange onderhandelingen betaalde rederij Evergreen naar verluidt 540 miljoen dollar + een sleepboot, waarop de Ever Given eindelijk Egypte mocht verlaten. Daarna ging het schip echter direct buiten de Egyptische territoriale wateren voor anker, waar het nu al vijf dagen stil ligt.

Bij de Evergreen rederij kan men geen antwoord geven op vragen over de eventuele aankomsttijd. Aan klanten is gemeld dat het moet lukken om in 8 dagen in Rotterdam aan te komen, maar de vraag is vooral of het schip geen schade heeft opgelopen. 


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal