• Home
  • Motornieuws
  • Ever Given eindelijk onderweg met nieuwe Yamaha's en Kawasaki's

Ever Given eindelijk onderweg met nieuwe Yamaha's en Kawasaki's

Het vrachtschip Ever Given van de Evergreen-rederij vaart weer, nadat het schip op 23 maart 2021 vastliep in het Suezkanaal. Normaal doet een containerschip er vanaf Egypte dan nog 10 dagen over om naar Rotterdam te komen, maar Evergreen heeft beloofd extra gas te zullen geven, waardoor de afstand in 8 dagen overbrugd moet worden. Door zowel Yamaha als Kawasaki wordt met smart gewacht op de lading van het enorme schip. Aan boord bevinden zich namelijk containers met duizenden motoren van beide motormerken, die op dit moment met zo'n 10 knopen per uur (18,5 km/u) het Suezkanaal uitvaren. 

Nadat het schip een week vastlag in het Suez-kanaal, hielden de Egyptische autoriteiten het nog drie weken vast, als onderpand voor de te betalen compensatie. Afgezien van de opstopping die het vastgelopen schip voor iedereen veroorzaakte, waren de problemen voor Yamaha en Kawasaki hierdoor nog groter, omdat ze op het betreffende schip zelf een groot aantal complete motorfietsen en onderdelen aan boord hadden.  Dit zorgde ervoor dat de leveringsproblemen voor Yamaha en Kawasaki nog groter werden, nadat ze door de eerste blokkade in het kanaal en de corona-pandemie al de nodige leveringsachterstanden hadden opgelopen

Yamaha: meer dan 2000 motoren voor europa

Bij Yamaha bood de directeur van Yamaha Motor Europe in het openbaar zijn excuses aan voor de vertragingen, zoals dat in de Japanse traditie gebruikelijk is. Van zijn merk zullen in de haven van Rotterdam meer dan 2000 complete motoren gelost worden, die dan wel voor de hele Europese markt bestemd zijn. Daarnaast zijn er nog een groot aantal cruciale onderdelen aan boord, die nodig zijn in de Yamaha MBK-fabrieken in Frankrijk, waar vooral de populaire Ténéré 700 wordt geassembleerd. Een deel van de vertraagde onderdelen betreft zogenaamde semi-conductoren (chips), waaraan wereldwijd een groot tekort is. Een groot aantal verder afgebouwde Yamaha's wacht al lang op dat ene onderdeel, naar verluidt voor in de koplamp, voordat uitlevering aan dealers mogelijk is. Vraag is wel of die onderdelen nog voor de vakantiesluiting in de Franse fabriek in Saint-Quentin gemonteerd kunnen worden; de Franse vakbonden blokkeren op traditionele wijze voorlopig elke vorm van flexibel werken in de hele vakantiemaand augustus, ondanks de eerdere sluitingen wegens corona

Kawasaki: honderden voor Nederlandse markt

Voor Kawasaki Benelux is de komst van de Ever Given ook reden voor een feestje. Aan boord bevinden zich namelijk alleen al voor de Nederlandse en Belgische markt "enige honderden motoren", waarmee het merk de opgelopen achterstand van de afgelopen periode kan inlopen. Vooral voor Kawaski waren de druiven zuur, nadat ze een vliegende start maakten in de verkoopcijfers, maar de afgelopen maand opeens 25% terugvielen, volgens de 'groenen' puur als gevolg van het wegblijven van de Ever Given. Henk Salomons van Kawasaki Benelux: "aan boord staan precies die modellen die we tekort kwamen in de afgelopen periode, dus ik ben erg blij dat ze er nu snel aankomen". 

Update 8 juli: de Ever Given is zojuist nèt buiten Egyptische wateren voor anker gegaan. 

Update 9 juli: De Ever Given ligt nog op dezelfde plek. Volgens een insider wordt het schip gecontroleerd op eventuele schade en is dit een gepland oponthoud. 


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal