Recall verschillende KTM modellen, ketting kan breken

KTM heeft een terugroepactie bij de RDW gemeld. De terugroepactie geldt voor de KTM SM R, KTM SX en KTM SX-F reeks. Door een productiefout bij de leverancier van de kettingen bestaat de kans dat de ketting vroegtijdig schade oploopt. In het ergste geval kan de ketting zelfs breken, waardoor motorschade ontstaat. Daarnaast kan door het breken van de ketting letsel ontstaan, omdat de gebroken ketting met hoge snelheid weggeslagen wordt. Door het wegvallen van de aandrijving kan ook de controle over de motor verloren gaan, wat tot ongelukken kan leiden.
Eigenaren worden door middel van een brief geïnformeerd en verzocht om contact op te nemen met de KTM dealer. Deze zal de ketting vervangen. Het vervangen van de ketting zal ongeveer 20 minuten in beslag nemen geeft KTM aan. De werkzaamheden mogen enkel uitgevoerd worden door KTM-dealers en zullen vallen binnen de garantievoorwaarden.
KTM geeft verder aan dat het enkel gaat om de 2021 modellen. Naast KTM zijn ook modellen van GasGas en Husqvarna geraakt door de recall. Bij GasGas betreft het enkel de GasGas MC. Bij Husqvarna zijn meerdere modellen onderdeel van de recall, namelijk de Husqvarna FC, FS en TC.

Op de eigen website meldt KTM daarnaast ook nog een terugroepactie voor de KTM 1290 Super Duke R van modeljaar 2020. Deze terugroepactie is nog niet bij de RDW gemeld. Doordat de kabelboom onder de achterste kap op verschillende manieren geplaatst kon worden, is dit ook gedaan. Niet iedere manier zorgt er echter voor dat het beschermde omhulsel ook heel blijft. Hierdoor kan het voor komen dat de kabelboom is beschadigd. Eigenaren zullen met een brief geïnformeerd en opgeroepen worden om een afspraak met de dealer te maken. Deze zal de kap verwijderen en de kabelboom op drie plekken controleren. Inspectie neemt iets meer dan een uur in beslag. Mocht het zo zijn dat tijdens de inspectie blijkt dat de kabelboom inderdaad verkeerd is aangelegd, zal de dealer deze namelijk opnieuw moeten monteren. Wanneer er echter (een deel) van de kabelboom of het omhulsel beschadigd is, kunnen de werkzaamheden van het vervangen oplopen tot ruim vier uur.


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal