CEO Harley-Davidson koopt zelf voor 1 miljoen aandelen

Direct nadat Harley-Davidson CEO Jochen Zeitz de resultaten van 2020 en het Hardwire vijfjarenplan bekendmaakte, daalde de volgende dag de koers van aandelen Harley-Davidson (HOG op de NYSE) van dik 40 dollar naar 32 dollar. Dat duidde op weinig vertrouwen in het -niet al te rigoreuze- plannen, maar voor Zeitz zelf lag dat blijkbaar anders; hij gebruikte de daling juist om, toen de koers dus flink gedaald was, zelf één miljoen dollar aan aandelen voor gemiddeld $32,47 in te kopen. De dag erop steeg het aandeel HD weer naar ruim 34 dollar. 

Dat lijkt misschien op handelen met voorkennis, maar in feite is dat niet zo, want waar aankondigingen als The Hardwire verplicht buiten handelsuren moeten worden gedaan, kocht Zeitz zijn shares keurig na opening van de beurs en de daling die toen volgde. Dit is binnen de Amerikaanse beurswetgeving gewoon toegestaan. 

In Amerika zijn 'insiders' wel verplicht openbaar te maken wat ze kopen of verkopen. Daaruit blijkt volgens Nasdaq.com dat in de afgelopen maanden er meer aandelen Harley werden gekocht dan verkocht, wat meestal een goed teken is voor investeerders: het management neemt immers zelf risico en heeft er blijkbaar vertrouwen in dat dit wat oplevert. Minder goed is weer dat het in de afgelopen drie maanden juist andersom ging: er werden meer aandelen verkocht dan gekocht door insiders.

Aandelen voor werknemers

Naast de aankoop van aandelen op persoonlijke basis, stelt Zeitz vanuit de Amerikaanse motorfabrikant ook voor 4500 werknemers aandelen een aantal Harley-Davidson beschikbaar. Specifieke cijfers zijn niet bekendgemaakt, maar het komt erop neer dat de betreffende werknemers 'gratis' een aandelenpakket krijgen, waarmee de CEO de betrokkenheid van werknemers bij het merk wil vergroten. In veel gevallen is het zo dat bij dergelijke bonus-aandelen een werknemer minimaal vijf jaar in dienst moet blijven om daadwerkelijk zelf erover te kunnen beschikken. 


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal