Opnieuw file-petitie Duitsland

Het is in Duitsland nog steeds verboden om met je motor tussen de files door te rijden. De Bondsdag in Duitsland besloot eerder al in 2016 een overeenkomstige petitie hiervoor af te wijzen en terwijl de volgende petitie uit 2019 die hierop volgde nog in behandeling is begint de volgende alweer op 15 augustus 2020.

Op z’n minst langs een stilstaande file te mogen rijden aan de kant van de vangrails in plaats van in de file te moeten blijven staan zou toch haalbaar moeten zijn volgens initiatiefnemer van de eerste petitie, Dieter Balboa uit Offenbach. Precies 135.248 motorrijders gaven online hun goedkeuring aan deze petitie, die in september 2015 werd aangeboden aan het federale ministerie van Transport, waarop in 2016 de Bondsdag besloot deze te verwerpen. In de motivering voor deze afwijzing verwees de commissie verzoekschriften destijds dat hetzelfde verzoek in een File-petitie van 2009 al door een meerderheid van de deelstaten was afgewezen. Daarnaast is het bij files altijd aan de politie om te beslissen wie in extreme gevallen, zoals bij enorme zomerse hitte, de file op de vluchtstrook mag passeren was het inhoudelijke argument. In het geval van gevaar voor lijf en leden, bijv. bij gevaar voor bevangen te worden door hitte, kunnen motorrijders zich op een ‘gerechtvaardigde noodsituatie’ beroepen om zichzelf in veiligheid te brengen. In andere gevallen vindt de verzoekschriftencommissie het echter raadzaam dat motorrijders de motor in de stilstaande file uitzetten en de motorfiets op de standaard paraat houden ” gaven ze tot besluit.

In 2019 probeerde Jannis Friedrich het nog maar eens door opnieuw een petitie over dit onderwerp bij de Duitse Bondsdag in te dienen. Dit verzoekschrift wordt momenteel nog onderzocht, maar ondertussen startte Björn Greis op 15 augustus 2020 alweer een nieuwe petitie met als onderwerp ‘Legalisierung der Staudurchfahrt für Motorräder’: “De Duitse Bondsdag moet besluiten dat langzaam tussen files doorrijden op Duitse snelwegen wordt gelegaliseerd voor motorrijders.”

Als argument wordt aangedragen dat volgens het verkeersreglement ook motorfietsen verplicht zijn stil te staan in de file. “Volgens de huidige wettelijke situatie is het rijden op de vluchtstrook, kronkelen tussen onderbroken rijen van voertuigen en het gebruik maken van de vluchtstrook verboden. Net als een automobilist is de motorrijder verplicht om op de motorfiets rijklaar actief te blijven. Het is niet toegestaan de motorfiets op de openbare weg te parkeren. Uren wachten in warme of koude omstandigheden maakt de motorrijder moe en levert daardoor aanzienlijke gevaren op. Om de rijklare toestand te behouden, mag de helm namelijk niet worden afgezet. Ook het openen van de beschermende kleding bij langzaam rijdend verkeer (stop-and-go) vermindert de bescherming van de motorrijder. Bovendien wordt de motorrijder overmatig blootgesteld aan uitlaatgassen van voertuigen in vergelijking met bestuurders van auto’s en vrachtwagens wat kan leiden tot vermoeidheid en duizeligheid.”

 


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal