• Home
  • Motornieuws
  • Sturgis Motorcycle Rally 2020: 490.000 bezoekers ondanks corona

Sturgis Motorcycle Rally 2020: 490.000 bezoekers ondanks corona

In tien dagen kwamen er in het dorp Sturgis in South Dakota vorige week 499.654 motoren met 490.000 bezoekers naar de jaarlijkse Sturgis Motorcycle Rally. Dat is 8% minder dan vorig jaar, wat -gezien de Covid19-crisis- maar een kleine daling is. Tussen 7 en 16 augustus werden als gevolg van corona 'maar' 250.000 bikers verwacht, toch er kwamen er bijna dubbel zoveel, waarmee Sturgis wereldwijd gezien het grootste evenement in coronatijd was. Harley-Davidson had haar personeel verboden naar Sturgis te gaan, maar Indian Motorcycles was juist wel aanwezig. De Sturgis Motorcycle Rally in de Black Hills regio is vooral gericht op liefhebbers van V-twin cruisers en aanverwante modellen; motoren van motorrijders die in Amerika "bikers" worden genoemd. Tijdens het festival leek het er volgens diverse media op alsof Covid-19 niet bestond; bijna niemand droeg mondkapjes of hield afstand bij de grote concerten en andere activiteiten, die tijdens het evenement dan ook gewoon elke dag doorgingen. 

De meerderheid van de gemeenteraad van Sturgis had zich uitgesproken voor het annuleren van de 80ste Sturgis Motorcycle Rally, maar werd door verschillende exposanten met juridische stappen gedwongen om het evenement toch door te laten gaan; ondanks een gehalveerd aantal standhouders is er naar verwachting dan ook 800 miljoen dollar omgezet, meer dan in voorgaande jaren. Wel had een aantal stammen van oorspronkelijke bewoners haar stamgebieden in de omgeving afgesloten voor bezoekers. 

Na het evenement komen er nu meldingen over besmettingen los, maar dit zijn er relatief weinig. Wel zijn experts vooral bang voor een "superspreader" evenement, waarbij alle motorrijders het virus nu maximaal over de USA verspreiden. In de publieke opinie zorgt het evenement merendeels voor een negatieve beoordeling van de bezoekers in het algemeen en bikers in het bijzonder, die onverantwoordelijk gedrag wordt verweten. De bezoekers vinden juist meestal dat hun aanwezigheid bij het evenement de Amerikaanse keuzevrijheid heeft onderstreept. 

Update 9 september 202: een studie van het IZA Institute of Labor Economics linkt het evenement nu aan een half miljoen corona-besmettingen. 


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal