• Home
  • Motornieuws
  • Oostenrijkse wegafsluiting voor motorrijders: maar 2,4% te luid

Oostenrijkse wegafsluiting voor motorrijders: maar 2,4% te luid

Sinds afgelopen woensdag 10 juni zijn motorfietsen met een geluidsniveau van meer dan 95 dB verboden op vijf wegvakken in de Oostenrijkse Ausserfern-regio. Een opmerkelijke beslissing, want nogal wat motoren maken standaard al meer geluid, terwijl ze daarmee volledig goedgekeurd en Europees gehomologeerd zijn. Volgend op de inwerkingtreding stelden de deelstaat Tirol en de Tiroler politie na vier dagen testen een eerste tussentijdse evaluatie op. 

“In het lange weekend (Fronleichnams wochenende, nationale feestdag) hebben twee rechercheurs van de regionale verkeersafdeling steekproefsgewijs controles uitgevoerd, gericht op 1376 motoren, waarvan in totaal 33 boven de toegestane waarde uitkwamen", meldt Landeshauptmann-Stellvertreterin (regionale minister) Ingrid Felipe. “Van nog eens 35 motorfietsen die werden gecontroleerd met een gekalibreerde geluidsmeter, waren twee machines te luid in vergelijking met de waarden zoals vermeld in de voertuigdocumenten”.

Dit betekent dat maar 2,4% van alle gecontroleerde motoren boven de 95 dB uitkwamen. Volgens Markus Widmann, hoofd van de regionale verkeersafdeling, komt dat vermoedelijk omdat "de gecontroleerde motorrijders, op enkele uitzonderingen na, uitgebreide kennis hadden van de nieuwe verordening”. Oftewel, het meetresultaat was maar zo laag omdat de meeste motorrijders met luidere motoren niet op pad waren gegaan op de afgesloten routes.

Dit rijverbod, dat voor het eerst in Oostenrijk in deze vorm werd afgegeven, geldt op de gehele Hahntennjoch, Bschlaber, Lechtaler, Berwang-Namloser en Tannheimerstrasse voor alle ‘enkelsporige voertuigen’ met een geluidsniveau van meer dan 95 dB. Volgens de bedenkers is het bedoeld om het geluid aanzienlijk te verminderen en beschermen ze zo lokale bewoners en de gevoelige natuurlijke omgeving tegen overmatig lawaai. 'Naast de reguliere controles door de politie gaan de genomen maatregelen ook vergezeld van deskundig advies over de gehele geldigheidsduur. Op basis van deze bevindingen zullen we na het motorseizoen verdere actie ondernemen ”, zegt LHStv-in Felipe.

Tip: U kunt op de website van de de RDW controleren of uw eigen motorfiets hieraan voldoet door het kenteken in te voeren en dan bij "motor & milieu" te kijken bij punt U.1. Link: https://mtrn.ws/RDW


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal