• Home
  • Motornieuws
  • België: politieke verwarring over wel of niet motorrijden bij corona

België: politieke verwarring over wel of niet motorrijden bij corona

Of motorrijden nou wel of niet mag blijft nog even onduidelijk in België, nadat verschillende overheden elkaar volledig tegenspraken. De vreemde stituatie ontstond na een chaotische persconferentie op 24 april. Daarin werd voor 4 mei een verlichting van de coronamaatregelen aangekondigd, waaronder voor "sporten met vrienden". Daarna was de aanleiding van het vervolg volgens HLN een filmpje wat viraal ging, waarin de eigenaar van een motorzaak de overheid vroeg wanneer motorrijden weer toegestaan zou zijn. Enkele uren na de post op Facebook gaf Vlaams Minister-President Jan Jambon van de NV-A op televisie (zie héél duidelijk antwoord bij VTM Nieuws: motorrijden moet beschouwd wordt als sport en dus kunnen de motards vanaf 4 mei de weg op, maar niet met tweeën op de de motor en niet met de sidecar. Dit verlossende woord werd logischerwijs door zowel de (motor)media overgenomen als uitgedragen door de Vlaamse (VMBB) en Waalse (FMWB) motororganisaties, verenigd in de BMB-FMB. 

Echter, daarna liet Federaal Minister van Mobiliteit François Bellot weten dat dit niet waar is en dat Jambon voor zijn beurt praatte, omdat het al dan niet toelaten van recreatief motorrijden volgens Bellot een federale materie is, waarover de Vlaamse Minister-President dus niets te zeggen heeft. Hierna trokken de motorfederaties haar eerdere artikelen weer in, waarop het nu afwachten is hoe de situatie zich gaat ontwikkelen en wie daarover het uiteindelijke besluit kan, mag en wil nemen. 

Update 30 april: Het ministerie van Binnenlandse Zaken van minister De Crem meldt nu dat recreatief motorrijden vanaf 4 mei kan onder een aantal voorwaarden is toegestaan, een Ministerieel Besluit wat later in het Staatsblad gepubliceerd wordt en dus rechtsgeldigheid heeft.

"Vanaf 4 mei 2020 zal het ook toegelaten zijn om de motor te gebruiken voor een buitensportactiviteit. Dit betreft dan echter wel een rondrit die thuis start en eindigt zonder onderweg een bezoek te brengen aan bezienswaardigheden of zogenaamde ‘hotspots’. Evenmin mag deze activiteit uitgevoerd worden met meer dan 3 motoren samen." 


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal