Radar: extra garantie en afleverpakket deugt vaak niet

Uit een uitzending van AVROROS Radar blijkt dat een aantal dealers niet correct handelt met betrekking tot garantie en afleveringskosten. Zo moest er bij autodealers extra betaald worden voor standaard garantie of een afleverpakket, zo bleek uit beelden met een verborgen camera. Uit eigen onderzoek van Nieuwsmotor.nl blijkt ook bij motordealers niet altijd even helder te zijn wat wel en wat niet in de geadverteerde prijs opgenomen is. 

Wet 
Sinds november 2016 is het bij wet voor auto- en motorverkopers verboden om bij aankoop nog verplichte kosten extra te berekenen, bijvoorbeeld om je motor rijklaar te maken of voor garantie die toch al gegeven moet worden. Die onvermijdbare kosten mogen dus niet alsnog bovenop de prijs komen. Uit onderzoek van Nieuwsmotor.nl blijkt dat veel occasions, maar ook nieuwe motoren, op occasionsites worden aangeboden met verschillende vormen van wisselende garantie en afleveringspakketten. Dit hoeft niet direct te betekenen dat de aanbieding onjuist is, maar wel dat u als koper goed moet opletten. Hieronder leggen we uit wat al in de genoemde prijs moet zitten en wat niet.

Garantie
In de wet staat dat u, als koper, recht hebt op een goed product, ook zonder speciaal benoemde garanties. Gaat een product (te) snel kapot, dan wordt dit juridisch een ‘ondeugdelijk product’ genoemd. Dan hebt u volgens de wet meestal recht op een gratis reparatie of een nieuw product, of u nu wel of geen extra garantie heeft. Sommige dealers lijken in advertenties aan te willen geven dat ze helemaal geen garantie geven door woorden als “meeneemprijs” of “zo mee”. Echter, ook als u geen garantie van de verkoper of fabrikant (meer) hebt, hebt u toch wettelijk recht op een goed product. Dit betekent dat de wettelijke garantie dus altijd al inbegrepen is in de prijs, waarbij er alleen voor nòg meer garantie bijbetaald zou moeten worden. Hiervoor zijn geen vaste prijzen of leeftijden aan te geven, maar de standaard 6 maanden garantie die de BOVAG geeft lijkt een logische keuze, al zal dit niet realistisch zijn voor motoren 

Afleverpakket
Op occasionsites bieden sommige motorzaken ook afleverpakketten aan. Dit kan een prima aanbieding zijn, maar in die extra te betalen afleverbeurt moeten dan wel zaken zitten die bovenop de onvermijdbare kosten komen. Dus, ook zonder die extra beurt zou de motorfiets het gewoon goed moeten doen, want binnen de geadverteerde prijs vallen immers al alle standaardkosten. Als na een tijdje rijden een gebrek aan het licht komt, kan je er namelijk vanuit gaan dat de motor niet in de staat was die jij kon verwachten toen je hem kocht. Dan kan je een beroep doen op non-conformiteit: de motorfiets was niet conform wat je redelijkerwijs mocht verwachten. Dit wordt ook wel wettelijke garantie genoemd. Die conformiteit geldt voor elk product dat je koopt, dus ook voor een nieuwe of tweedehands motorfiets. 

ACM benoemt heel duidelijk welke kosten er sowieso in de advertentieprijs moeten zitten: transportkosten van importeur naar dealer (bij nieuwe auto’s), kentekenplaten, recyclingbijdrage, leges (bijvoorbeeld voor aanvraag of overschrijving kenteken), nulbeurt (ook wel afleverbeurt genoemd) en verplichte extra garantie. Prijzen in prijslijsten of advertenties moeten dus inclusief deze verplichte kosten zijn. De ondernemer kan daarnaast extra’s aanbieden waarvoor u zelf kunt kiezen. U hoeft dan alleen bij te betalen als u die extra’s wilt. Maar nogmaals: binnen de geadverteerde prijs moet uw motorfiets een deugdelijk product zijn. 

Het betreffende item uit de televisieuitzending van Radar kunt u hieronder bekijken, of het artikel erover lezen op de website van AVROTROS: Garantie op tweedehands auto's: garages geven geen duidelijkheid.

Voor duidelijke regels omtrent deze materie verwijzen we u naar de speciale webpagina's vande Autoriteit Consument & Markt, die hier namens de overheid toezicht op houdt: 
- Garantie: Hoelang heb ik garantie en welke rechten heb ik dan?
- Afleverkosten: Rijklaarkosten: in de advertentieprijs

AVROTROS radar motor garantie aflevering pakket


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen