• Home
  • Motornieuws
  • Doneer actie voor hoger beroep tegen uitspraak Feetless Biking System

Doneer actie voor hoger beroep tegen uitspraak Feetless Biking System

De rechtbank in Overijsel heeft het CBR in het gelijk gesteld inzake de afkeuring van het Feetless Biking System (FBS). Volgens het CBR schiet FBS in bepaalde situaties te kort en wordt zo niet veilig genoeg geacht door de instantie. Het CBR geeft aan geen rijtest te verlenen omdat het systeem bijvoorbeeld onvoldoende steun biedt bij slecht wegdek, of het parkeren langs een stoeprand. Hierin heeft het CBR volgens de rechtbank gelijk.
Hierdoor willen Anton Vos (rijschoolhouder) en Karel Hanse in hoger beroep. De heer Hanse mist namelijk zijn linkerbeen door een amputatie maar wil wel graag motorrijden. Hierin kan het Feetless Biking System uitkomst bieden. Dit systeem dat al bestaat sinds 1999 wordt al over de gehele wereld geleverd, het is echter nog niet toegestaan in Nederland. FBS werkt met een pneumatische installatie die achterop de motorfiets is bevestigd. Door op een knop te drukken die aan het stuur bevestigd is, stuurt de installatie twee zijwielen aan. Tijdens het rijden zijn deze omhoog geklapt, maar wanneer de knop ingedrukt wordt, klappen deze naar beneden. Hierdoor blijft de motor wanneer deze stil staat toch overeind. Daarnaast werkt het systeem ook bij een noodstop en klappen de wielen in minder dan een halve seconde naar beneden, waardoor omvallen voorkomen wordt. Hiermee is het Feetless Biking System een uitkomst voor mensen die ondanks een fysieke handicap alsnog willen motorrijden.
In meerdere landen binnen Europa zoals België en Duitsland is het al goed gekeurd. Binnen Nederland heeft ook het RDW al goedkeuring gegeven. Zoals eerder benoemd heeft het CBR het systeem echter afgekeurd en is de rechtbank in Overijsel hierin mee gegaan. Het hoger beroep dat Vos en Hanse tegen deze uitspraak willen aanspannen kost echter €3000,-. Deze kosten komen boven de €8400 aan kosten die al gemaakt zijn om de rechtgangen sinds 2017 te betalen.  Om het hogerberoep te kunnen bekostigen is een doneeractie opgezet. Op dit moment zijn er 30 donaties gedaan, waarmee €740,- is opgehaald.

  Feetless Biking System 1200x800


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal