Gezien: Jumping Jack Rockopera bij het TT-Circuit

Op de voormalige Noodlus van het TT-Circuit in Assen wordt de komende dagen de "Jumping Jack Rockopera" in de open lucht opgevoerd. Deze voorstelling is losjes gebaseerd op het leven van de legendarische motorcoureur Jack Middelburg. We keken naar de eerste voorstelling. 

Het begin is al prachtig, de aanvoerroute bevat een mooie verrassing. Daarna worden de auto's en motoren geparkeerd op de "heilige" grond van de oude, grote Noordlus. Daar is nu een (nog grotendeels leegstaand) industrieterrein gekomen maar delen van het oude asfalt, inclusief die magische verkanting, liggen daar nog steeds. In die setting komen we aan op het terrein van de voorstelling met overdekte tribunes voor 3000 bezoekers, die er vanavond nog niet allemaal zijn. Als iedereen er eigenlijk wel klaar voor zit, wordt omgeroepen dat de voorstelling zelf pas om 21:30 begint, wat zorgt voor een uurtje pauze vooraf. Tijd zat voor een broodje worst en een biertje als brandstof om nog eens naar de klassieke motoren te kijken en luisteren. 

Eenmaal begonnen gaat het opeens heel snel. Veel klassieke motoren die serieus hard voorbij komen, veel spectaculaire en creatieve setwisselingen, een erg goede begeleidingsband met Lucas Hamming als bekende zanger; alle ingrediënten voor anderhalf uur aan ouderwets (mannen?) vermaak zijn aanwezig. Na een woest en indrukwekkend begin wordt het tempo halverwege iets verlaagd en krijgen we toch een meer (deels) gezongen verhaal, wat dieper ingaat op de (on)deugden van Middelburg. Enige voorkennis over de carrière van Jumping Jack zelf is wel handig om het verhaal te snappen, maar zeker niet noodzakelijk om een leuke voorstelling te zien. Soms duren de gekozen rocknummers uit de jaren '70 wat aan de lange kant, vooral als ze door de (kale!) Jack zelf gezongen worden. Als achtergrond bij de vele actiescenes is het herkenbare repertoire echter zeer goed gekozen en vooral sterk uitgevoerd. De benaming “rockopera” is wat losjes bedoeld, het ook gebruikte "muziektheater" dekt de lading beter, maar blijkbaar moest het woord “musical” vermeden worden. Toch ontkomen we daar, vooral in het middenstuk, niet helemaal aan, met meer vertelling, zang en dans dan in het begin. Tegen het einde komt de indrukwekkende setting van het begin weer terug. Vooral door de enorme aantallen dansers en de impact van het verhaal zelf, met een emotioneel aanspreken van de fans door de sterk zingende hoofdrolspeelster. Het einde is natuurlijk bekend, maar wordt ingetogen gebracht. 

Alles bij elkaar is Jumping Jack een must-see voor motorrijders. Al was het maar voor een mooi teruggrijpen naar de gloriedagen van de Nederlandse motorsport, de actie op het legendarische TT-Circuit van voor de inkorting en de authentieke sfeer met mooie aankleding. Voor de pure motorfans is het musical-deel misschien niet het meest interessante, maar dit is zeker acceptabel. Immers, altijd zijn er weer de hard rijdende (en klinkende!) motoren, op een mooi "podium", begeleid door goede rockmuziek. Genoeg om van te genieten dus. 

Link: kaartverkoop voor 10, 11, 12, 16, 17, 18, 19 me

Update: Wegens succes verlengd! Twee extra voorstellingen Jumping Jack op 24 en 25 mei 2019

Jumping Jack Rockopera Muziektheater  


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal