• Home
  • Motornieuws
  • Ford patent op systeem voor bescherming filerijdende motoren

Ford patent op systeem voor bescherming filerijdende motoren

Om een zelfrijdende auto met succes door het autoverkeer te laten navigeren, moet de auto motorrijders kunnen waarnemen die tussen files doorrijden om aanrijdingen te voorkomen. Zelfrijdende auto’s hebben echter moeite om kleine, snel bewegende objecten als motorfietsen te detecteren, maar ook kleine, langzaam bewegende objecten waarnemen rond de auto blijft lastig. Ford Motor Company heeft in haar Research & Innovation Center in Silicon Valley een systeem ontwikkeld dat dat probleem oplost en heeft daar onlangs een patent op aangevraagd en gekregen.

Het systeem van Ford maakt gebruik van camera’s en andere sensoren, die het tussen de files doorrijden en wisselen van rijbaan door motorrijders kunnen waarnemen en vervolgens ingrijpen om botsingen te voorkomen. Er wordt gebruik gemaakt van camera's aan de achterzijde van de auto, ter aanvulling van de al aanwezige geavanceerde bestuurder-assistentiesystemen, zoals dodehoekdetectie, voor het geven van een waarschuwing. Een algoritme zorgt voor het automatisch remmen of bijsturen van de auto als een motorfiets wordt gedetecteerd in de ruimte tussen rijstroken. Het systeem kan worden toegepast op alle auto’s (dus niet alleen die van Ford), die voorzien zijn van de huidige bestaande technologie.

Omdat het patent gebruik maakt van bestaande sensoren en andere elektronica voor geavanceerde bestuurder-assistentiesystemen waarmee de hedendaagse auto's zijn uitgerust, hoeft het geen jaren te duren om het Ford-systeem in productievoertuigen te implementeren en zou het zich snel kunnen verspreiden onder alle autofabrikanten. Of het ooit zover gaat komen is natuurlijk de vraag, andere fabrikanten zullen niet graag afhankelijk willen zijn van Ford-systemen en ook zelf blijven innoveren.

RWS file motor

Ford lane splitting

Foto: Rijkswaterstaat


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen