• Home
  • Motornieuws
  • Bosch onthult anti-slip systeem met stuwdruk voor motorfietsen

Bosch onthult anti-slip systeem met stuwdruk voor motorfietsen

Het lijkt in eerste instantie op science fiction, maar Bosch werkt daadwerkelijk aan een systeem waarbij, door het onder druk uitstoten van gas, men tegendruk biedt aan een zijwaarts wegglijdende motorfiets. Bosch zelf noemt dit Rutschverhinderung en laat in een presentatievideo de werking van het systeem zien. Die werking is eigenlijk verbazingwekkend simpel; als een wiel zijwaartse grip verliest en daardoor zijwaarts wegbreekt, stoot het nieuwe systeem met dezelfde kracht gas uit, waardoor de stuwdruk de zijwaartse kracht opheft en het wiel daardoor niet zijwaarst zal wegglijden. 

Of het nu gaat om natte bladeren, een olielek of grind op het wegdek; wielen beginnen zijwaarts weg te glijden als ze in een bocht niet langer voldoende zijdelingse kracht kunnen uitoefenen. In dergelijke situaties hebben motorrijders praktisch geen kans hun motorfiets rechtop te krijgen. Om ze toch veilig op koers te houden zoud het ideaal zijn om extra zijdelingse krachten aan te kunnen wenden. Dit is het idee achter de "Rutschverhinderung" die Bosch in een onderzoeksproject aan het ontwikkelen is. Als een 'magische hand' houdt het de motorfiets op het goede spoor en vermindert hiermee het risico op een val aanzienlijk. Een sensor detecteert zijdelingse wielslip. Als een bepaalde waarde wordt overschreden, komt er gas vrij uit een gasaccumulator van het type dat ook wordt gebruikt in airbags voor passagiers. Het gas stroomt in de tankadapter en wordt via een mondstuk in een bepaalde richting geventileerd. Deze omgekeerde stuwkracht houdt de motor op koers.

In een reactie laat Bosch aan Nieuwsmotor weten dat het vooral een manier is om te laten zien dat "Rutschverhinderung" bestaat. Bosch komt er nu mee naar buiten omdat het concern hiermee vooral wil laten zien zeer ver te gaan om veiligheid voor motorrijders te vergroten. Daarnaast wordt wel duidelijk gesteld dat het systeem aan de ene kant nog absoluut niet voor productie of verkoop geschikt is, maar aan de andere kant ook geen losstaand 'hobbyproject' is. 

{snippet YTVideo|ahOc4-OdL1A}

Bosch rutschverhinderung motorcycle


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal