• Home
  • Motornieuws
  • Recall: Enorme terugroepactie Takata airbagsysteem treft ook Honda Goldwing

Recall: Enorme terugroepactie Takata airbagsysteem treft ook Honda Goldwing

Honda Amerika roept de Honda GL1800 Goldwing met het bouwjaar 2006-2009 en 2012 terug naar de dealer in verband met problemen met de airbag. De recall heeft betrekking op 882 Goldwings die oorspronkelijk zijn verkocht of geregistreerd in bepaalde staten, steden of delen van de VS. Wereldwijd zijn er 2700 Goldwings die onder de recall vallen. De betrokken Goldwings zijn uitgerust met het Japanse Takata airbagsysteem die in de VS ook toegepast worden in een 20-tal automerken waaronder BMW, Audi, Buick, Caddilac, Chevrolet en Lexus, waardoor het aantal potentieel betrokken voertuigen in de VS uitkomt op een enorme 42 miljoen. Wereldwijd zijn er ondertussen 7 miljoen voertuigen met een Takata airbagsysteem teruggeroepen.

Probleem:
Ten gevolge van drijfgasafbraak na langdurige blootstelling aan vochtigheid en hoge temperaturen kan bij het in werking treden van het airbagsysteem bij een frontale crash een onvoorspelbare sterke activering van de airbag optreden waardoor de behuizing van de airbag kan breken en er metaaldeeltjes door het luchtkussenmateriaal heen kunnen schieten. De metalen fragmenten kunnen hierbij ernstig letsel bij de rijder veroorzaken.

Het is niet de eerste keer dat Honda Goldwings van een bepaald bouwjaar terugroept naar de dealer vanwege deze airbag problemen. Zo heeft Honda Europe al in augustus van het afgelopen jaar de Nederlandse eigenaren via een brief op de hoogte gesteld en werd de recall opgenomen in het terugroepregister van het RDW. Honda Amerika zal naar verwachting op 24 januari 2017 beginnen met het terugroepen van de betrokken Goldwings, waarbij ook hier dealers de airbag-module gratis zullen vervangen.

Honda Goldwing airbag

Bron: NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration, USA) - RDW

Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal