Yamaha onthult 2016 YZF-R1S in USA

Yamaha heeft op haar Amerikaanse website de YZF-R1S voor 2016 onthuld. De R1-S is een goedkopere versie van de "gewone" R1. Hiervoor zijn veel magnesium delen vervangen door aluminium en titanium onderdelen en componenten voor het motorblok door staal. Gevolg is minder vermogen en hoger gewicht, maar voor gebruik op de openbare weg zal dit weinig uitmaken. Als rijklaar gewicht wordt nu 203 kilo ipv. 199 opgegeven, een vermogenscijfer is er nog niet maar dat dit lager ligt dan dat van de YZF-R1 en YZF-R1M wordt wel duidelijk gemaakt met een vermogensgrafiek.  

De R1S is wel voorzien van onder andere hellingshoek gevoelige traction control, slide control, wheel lift control, launch control en ABS. Volgens Yamaha zit er veel MotoGP technologie in de motor, zo is de krukas gebaseerd op die van de YZR-M1. Het 998cc blok is verder voorzien van IMU (Inertial Measurement Unit), een kastje dat in de motor zit met daarin diverse sensoren, zoals een six-axis sensor, gyro sensor die de hellingshoek meet en een G-sensor om snelheid, remkracht en zijdelingse beweging te meten met 125 berekeningen per seconde. Verder is de R1S net als de andere R1 modellen gebouwd met het Deltabox frame. Ook is gekozen voor een compact uitlaatsysteem met titanium demper. Deze is in het midden, onderin de motorfiets geplaatst voor een betere gewichtsverdeling. Update: uit de Canadese Yamaha-website blijkt dat de R1S daar een maximaal koppel van 112,78 Nm bij 11.500 toeren heeft, dat is exact evenveel als de 'gewone' R1 en de R1M. 

 De R1S komt in februari 2016 beschikbaar bij Amerikaanse dealers in mat grijs, Intensity White/Raven/Rapid Red en een wit/zwart/rode kleurstelling voor de prijs van $14.990,-, flink minder dan de huidige YZF-R1 die in de USA $16.490,- kost. Of de R1S met dezelfde specs, kleuren en prijzen ook in Nederland zal verschijnen is nog niet bekend gemaakt door Yamaha, maar dit ligt wel voor de hand. 

{snippet YTVideo|jR3Nb5zEdv0| 2016 Yamaha YZF-R1S product video}

  R1S


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal