• Home
  • Motornieuws
  • ACEM onthult nieuwe strategie ter verbetering veiligheid Europese motorrijders

ACEM onthult nieuwe strategie ter verbetering veiligheid Europese motorrijders

ACEM, de Europese vereniging van motorfietsfabrikanten, onthult vandaag 'de veilige rit naar de toekomst', de nieuwe strategie om de verkeersveiligheid voor motorrijders in Europa verder te verbeteren. Het document is gepresenteerd op de 10e International Motorcycle Conference in Keulen (Duitsland), een drukbezocht evenement dat beleidsmakers, vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en de academische wereld bij elkaar heeft gebracht.

De toekomst gerichte strategie van de motorfiets-industrie volgt op een geïntegreerde aanpak van voertuigtechnologie, rijopleidingen en veilige infrastructuur. Als onderdeel van deze nieuwe strategie heeft de motorfiets-industrie een Memorandum of Understanding ondertekend met betrekking tot 'coöperatieve intelligente vervoerssystemen' (ITS). Dat zijn veiligheidssystemen die de communicatie tussen voertuigen onderling en tussen voertuigen en infrastructuur mogelijk maken. ACEM-leden hebben zich verplicht om in 2020 tenminste één van hun modellen beschikbaar te hebben voor verkoop welke uitgerust is met zo'n coöperatieve ITS-functie. Bovendien zal de industrie onderzoek doen naar een eCall-systeem voor motorfietsen, een systeem dat noodoproepen genereert bij een gecrashte motor, onmiddellijk nadat een botsing of crash heeft plaatsgevonden. Met betrekking tot de opleiding van motorrijders hebben ACEM en de Duitse Raad voor de Verkeersveiligheid (DVR) hun krachten gebundeld om de kwalitatief hoge (vrijwillige)vervolg-rijopleidingen in de EU te bevorderen door middel van een DVR-ACEM Quality keurmerk. Deze nieuwe samenwerking tussen de twee organisaties is erop gericht om de Europese motorrijders te helpen om makkelijker opleidingsprogramma's van hoge kwaliteit te vinden in het totale aanbod.

De Europese vereniging van fabrikanten van motorfietsen zal ook een reeks workshops in Europese landen organiseren ter bevordering van het nemen van veiligheidsmaatregelen op nationaal, regionaal en lokaal niveau. Deze bijeenkomsten zullen de belangrijkste partijen als overheidsinstanties en rijder-organisaties bijeen brengen. De gebieden die moeten worden besproken zijn onder andere; de ontwikkeling van een effectiever veiligheidsbeleid, ontwerp en onderhoud van de wegeninfrastructuur en de bevordering van naleving van de verkeersregels.

De veilige rit naar de toekomst bouwt voort op eerdere veiligheids initiatieven van de ACEM-leden zoals het vrijwillig uitrusten van al hun nieuwe voertuigen met koplampen die automatisch aan staan, de ondertekening van het Europees Road handvest en de beslissing om 75% van de straat-modellen te voorzien van een geavanceerd remsysteeen als optie of standaard uitrusting in 2015, vooruitlopend op toekomstige wettelijke regelingen.

In een reactie op de publicatie van de veilige rit naar de toekomst gaf ACEM secretaris-generaal Antonio Perlot een toelichting: "Deze strategie bevestigt de wens van de ACEM-leden om een leider in de verkeersveiligheid te zijn. Het benadrukt onze ambitie om de best mogelijke resultaten voor de verkeersveiligheid in Europa te bewerkstelligen. Het aantal verkeersdoden onder gemotoriseerde tweewielers in Europa neemt af. De resultaten zijn bemoedigend, maar er moet nog veel worden gedaan. De motorfietsindustrie zal alle initiatieven die bijdragen aan een veiliger omgeving op de Europese wegen blijven bevorderen en ondersteunen. Verkeersveiligheid gaat niet alleen over het voertuig. Verkeersveiligheidsbeleid moet ook kijken naar veiligheidsvoorzieningen, de motorrijder zelf, voertuig-gedrag en de infrastructuur waarop zij zich begeven. Naarmate het aantal motorfietsen en bromfietsen op de Europese wegen, naar verwachting, zal blijven groeien, is het essentieel om ervoor te zorgen dat deze voldoende worden geïntegreerd in het vervoersbeleid op alle niveaus. We kijken uit naar de voortzetting van onze samenwerking met de Europese en nationale beleidsmakers om ons gemeenschappelijke doel van het redden van levens te bereiken."

ACEM

Bron en foto: ACEM

 


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen