Volkswagen: herstel verkopen Ducati na fabriekssluiting

Volkswagen: herstel verkopen Ducati na fabriekssluiting

Qua verkoopcijfers heeft Ducati het niet alleen in Nederland lastig, maar in de hele wereld daalden de verkopen hard. Oorzaak hiervan was in het voorjaar natuurlijk de corona-pandemie, maar daarna had het Italiaanse merk het nog steeds opvallend lastig om die cijfers recht te trekken. Bij veel andere fabrikanten schoten de verkopen omhoog, maar bij Ducati bleef die piek uit. Oorzaak: de Italiaanse fabriek lag anderhalve maand volledig stil, waardoor er gewoon geen motoren geproduceerd werden. Resultaat was dat vooral de Streetfighter V4, het belangrijkste nieuwe model, niet leverbaar was, maar dat ook andere modellen werden pas na het motorseizoen werden verwacht. De aangekondigde Multistrada V4 komt waarschijnlijk te laat om dit jaar nog te gaan redden, al lijkt het er wel op dat overstap naar het V4 motorblok zeer goed wordt ontvangen. 

In Nederland heeft dit alles er in de eerste 9 maanden van het jaar 2020 toe geleid dat de verkopen met 20,16% daalden. Opvallendste onderdeel van deze cijfers waren echter de verkopen in de maand september, die nog steeds op  -23,08% ten opzichte van 2019 bleven staan, waar heel veel andere merken juist zéér ruim boven de cijfers van september 2019 uitstegen. Die konden wèl nieuwe motoren leveren, waar de showroomvloer bij de Ducati dealers al leeg waren. 

Toch laten de verkoopcijfers van Ducati wereldwijd nu enig herstel zien, zo blijkt uit de presentatie van de bedrijfsresultaten van moederbedrijf Volkswagen eerder vandaag. In het eerste halfjaar (H1) van 2020 verkocht Ducati maar 22.790  nieuwe motorfietsen, een daling van 31% ten opzichte van de 33.315 in H1 van 2019. In het derde kwartaal slinkt die achterstand echter naar -19,6%, zo blijkt uit de cijfers die moederbedrijf Volkswagen bekend maakte: in Q3 verkocht men 34.160 motorfietsen waar dat er vorig jaar nog 42.506 waren. 

Update: persbericht Ducati 30 oktober 2020: "Ducati behaalt het beste derde kwartaal ooit, ondanks de complexe situatie in de wereld"

Ondanks de complexe wereldwijde situatie registreert Ducati, met 14.694 verkochte motorfietsen, het beste derde kwartaal ooit. In feite bevestigde september de hersteltrend die in juni begon, met 4.468 motorfietsen die aan klanten werden geleverd.

Sinds juni is Ducati - mede dankzij de positieve markttrend - begonnen met het herstel van de daling van de resultaten in de eerste maanden van het jaar, waardoor het verkoopverschil ten opzichte van het voorgaande jaar gedeeltelijk is gedicht als gevolg van de vertraging die de hele wereld heeft ondervonden.

2020 is een uiterst complex jaar als gevolg van de Covid-19-pandemie. Ducati, die de veiligheid van zijn werknemers vooropstelt, heeft onmiddellijk alle nodige preventieve maatregelen genomen (smart working en productiestop van 6 weken op het hoogtepunt van het seizoen) en heeft snel en flexibel gereageerd op de veranderingen die de pandemie met zich meebracht.

De Borgo Panigale motorfietsfabrikant heeft het maximale uit digitale systemen gehaald om zijn klanten en fans te blijven bedienen (bijvoorbeeld met de virtuele presentatie van de Streetfighter V4 en de Ducati Scrambler 1100 PRO ). Sinds april heeft het bedrijf een speciaal protocol geïntroduceerd - het Ducati Cares programma - zodat Ducatisti kunnen terugkeren om hun vertrouwde Ducati dealers over de hele wereld in alle veiligheid te bezoeken, of digitaal te communiceren om een afspraak te maken of de aankoop van een motorfiets op afstand te evalueren.

Smart working en digitale evenementen om de veiligheid te beschermen. Thema's die met de voortdurende verslechtering van de situatie weer de boventoon voeren in Borgo Panigale. Zo zal de onthulling van het Ducati Modeljaar 2021 online plaatsvinden, met een nieuw format met afleveringen elke woensdag van 4 november tot 2 december.

"Hoewel 2020 een stormachtig jaar is, heeft het derde kwartaal de meest positieve prestatie ooit geleverd", zegt Claudio Domenicali, CEO van Ducati. "Nu verslechtert de situatie weer, helaas net nu we op het punt staan de nieuwe modellen voor 2021 aan de wereld te presenteren, waaraan we ondanks de moeilijkheden die de pandemie met zich meebracht, voortdurend hebben gewerkt. Opnieuw zijn we gedwongen om werkmethoden en processen te herdefiniëren om een hoog niveau van aandacht voor de veiligheid van onze medewerkers, leveranciers en dealers te behouden. Digitale presentaties, gebruik van smart working en videovergaderingen, toegang tot het bedrijf alleen als het strikt noodzakelijk is. Dit alles met het doel Ducatisti over de hele wereld op een zo veilig mogelijke manier van dienst te zijn."

Ducatisti die vandaag de dag kan rekenen op een wereldwijd verkoopnetwerk van ongeveer 730 dealers en servicepunten in bijna 90 landen, waaronder de laatste openingen in Rio de Janeiro, Wenen, Wolfsburg en Antwerpen. Ducati Motor Holding heeft nu in totaal 1.665 medewerkers.

" We moeten ons allemaal voortdurend inspannen om de werkbehoeften te combineren met de veiligheidsmaatregelen die door de interne Task Force zijn gedefinieerd met betrekking tot het juiste gedrag in het bedrijf en bij de Ducati dealers - voegt Claudio Domenicali toe - Om deze reden wil ik alle medewerkers, leveranciers en dealers bedanken die in zulke onvoorspelbare tijden snel blijven reageren op de behoeften van de markt en zich tijdig en aandachtig blijven aanpassen aan de situatie die zich dagelijks ontwikkelt".


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal