• Home
  • Motorbranche
  • Yamaha Motor ziet inkomsten wereldwijd fors dalen in 1e halfjaar 2020
Yamaha Motor ziet inkomsten wereldwijd fors dalen in 1e halfjaar 2020

Yamaha Motor ziet inkomsten wereldwijd fors dalen in 1e halfjaar 2020

In de eerste zes maanden van 2020 verkocht Yamaha Motor wereldwijd 1.709.000 motorfietsen, een daling van 32 procent in vergelijking met 2019 toen er nog 2.516.000 motoren werden verkocht. De netto-omzet van Yamaha Motor Co. Ltd. lag in de eerste zes maanden van het boekjaar (H1) op 685,5 miljard Yen, een daling van 170,4 miljard Yen of 19,9% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Er werd nog steeds winst gemaakt; 19,1 miljard Yen, wat wel een afname van 72,3% is. 

Hoofdoorzaak is natuurlijk de corona pandemie, die zorgde voor verkoopdalingen en productiestops, maar ook de zwakke wisselkoers van de Japanse Yen kost Yamaha geld. Qua verkoop van motorfietsen spelen er daarnaast nog twee andere zaken die de motorverkoop belemmeren: in de enorme markt van India is een nieuwe BS6 homolgatie ingevoerd met strenge milieu-eisen, waardoor de verkoop instortte en het volledige modelaanbod aangepast moet worden. Daarnaast is in Indonesië, ook al zo'n immense markt, de kredietwetgeving verscherpt, wat ervoor zorgt dat er minder geld voor nieuwe motoren kan worden geleend. De grootste verkoopdalingen zijn dan ook in Azië te melden en gaan voornamelijk over lichte motorfietsen. In Europa daalde verkoop relatief maar weinig, met 9 procent. 

Door het Japanse conglomeraat werden wel omzetstijgingen in de kleinere Robotics Business en Financial Services Business gerealiseerd, maar de Land Mobility Business (motoren, ATV's, sneeuwscooters, elektrische fietsen etc.) en de Marine Products Business zagen een grote daling van de verkoopvolumes, wat resulteerde in een algehele daling van de omzet voor het hele concern. 

In Nederland groeide de verkoop van Yamaha in H1 juist met 13%, al gaat het daarbij -op wereldwijd niveau bezien- om miniscule aantallen: er werden in het eerste halfjaar van 2020 door Yamaha Motor Nederland 1526 nieuwe motoren verkocht. 


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen