BOVAG Coronamonitor: 40% omzetverlies in de motorbranche

BOVAG Coronamonitor: 40% omzetverlies in de motorbranche

Om de economische gevolgen van het coronavirus op de voertuigbranche in kaart te brengen heeft de BOVAG een zogenaamde Coronamonitor opgezet waarmee ze per branche die zij vertegenwoordigen de effecten van de crisis wekelijks in kaart willen gaan brengen. Informatie hiervoor wordt via enquêtes verzameld onder de aangesloten leden en dient als basis voor de analyse. De eerste monitor is ondertussen gereed en met begeleidende brief ook naar de ministeries van economische zaken en Infrastructuur gestuurd.

Uit deze eerste Coronamonitor blijkt dat er sprake is van een grote spreiding in de omzetverliezen per branche, variërend van 19 tot 75 procent, maar tegelijkertijd worden deze cijfers wel genuanceerd omdat veel ondernemers hebben aangegeven nog geen zicht te hebben wat de omzetgevolgen zijn van de huidige crisis. Wel was duidelijk te zien dat van alle branches de autogroothandel en rijscholen het hardst worden getroffen met geschatte omzetverliezen van meer dan 80%, maar ook de 19 tankstations die de enquête invulden geven bijna 50% omzetdaling aan. Als 5 meest voorkomende problemen ten gevolge van de coronacrisis worden genoemd; 1) Minder klanten, 2) Minder gevulde orderportefeuille, 3) Minder werk in de werkplaats, 4) Minder liquiditeit en 5) Annulering van orders.

Bij de branche gemotoriseerde tweewielers hebben 56 van de 206 aangesloten leden (met een gezamenlijk marktaandeel van 80%) de enquête voor de Coronamonitor ingevuld. Door 35,7% van hen wordt een gemiddeld omzetverlies van 40,5% gemeld. Als oorzaak wordt de terugvallende verkoop van nieuwe motoren en scooters aangegeven. Die is met 44% flink gedaald, maar ook bij de verkoop van gebruikte motoren is een stevige daling van 38,5% te zien. Naast dalende verkopen, is er ook sprake van 28,9% omzetdaling bij onderhoud/reparatie, 27,4% bij schadeherstel en zijn er 32,9% minder motoren en scooters verhuurd.

** (4/9), 4 van de 9 BOVAG leden heeft de enquête ingevuld

Bron: BOVAG


Share

Laatste Nieuws

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen