Gevaarlijk: aantal nep merk-motorhelmen neemt explosief toe

Uit een documentaire van de Britse TV-zender ITV blijkt dat het aantal motorhelmen met daarop een vervalste merknaam explosief groeit. Gevaarlijk gevolg hiervan is dat deze ondeugdelijke helmen als veilig worden aangezien, waarna de helm bij een ongeluk geen enkele bescherming biedt. In het item wordt een aantal nep-helmen getoond van bekende merken, die afkomstig blijken te zijn van onbekende fabrikanten in China. Ook op de Nederlandse versie van AliExpress worden diverse motorhelmen van merken als Arai, AGV, Shoei en HJC aangeboden, waarbij de afkomst zéér twijfelachtig is. Bij veel van deze producten is heel duidelijk te zien dat de merksticker de enige overeenkomst met het bekende merk is, maar voor een leek wordt het bij een aantal aanbiedingen wat moeilijker. Overigens is het verkopen van vervalste merkproducten gewoon strafbaar. Naast de keihard vervalste merkhelmen zijn er voor motorrijders nog een veel groter aantal "bijna"-merkhelmen. Daarbij zijn vooral variaties op de AGV's van Valentino Rossi populair, bijvoorbeeld als AGL maar met een zeer herkenbaar design.

Eelco van Beek, Arai Helmet Europe tegen Nieuwsmotor: "De laatste tijd zien we inderdaad een toename van het aanbod, vooral in de zoekresultaten op Google duiken steeds meer van dergelijke "aanbiedingen" op. Over veiligheid van dergelijke helmen kan ik kort zijn: die is er niet. In Noord-Europa valt het gelukkig nog mee qua daadwerkelijke kopers ervan, we krijgen dan ook wel een beetje het idee dat in Nederland en omliggende landen toch wel verstandig nagedacht wordt, dat die prijzen te mooi zijn om waar te zijn. Wat dan ook inderdaad zo is. In Italië en Spanje zien we ook al lokale aanbieders ervan die het op diezelfde site inkopen maar dan de prijzen enorm verhogen. Een truc waardoor je misschien eerder denkt dat dit wel echte Arai's zijn, wat dus zeker niet zo is."

7 tips om een fake van een echte merk-motorhelm te onderscheiden:

  •  Let op het E-nummer in de helm. Geen E-nummer is geen Europese keuring en dus nep. Overigens betekent wèl een E-nummer niet automatisch dat de helm echt is, want je raadt het al; ook die E-labels worden vervalst.
  • Koop je helm bij een betrouwbaar adres. Controleer de helm daar zelf. De echte Chinese rotzooi haal je er zo uit.
  • Er zullen ook copie-sites van bekende webshops gaan opduiken. Controleer dus goed of de website ook ècht van die bekende winkel is.
  • Recensies, "zoveel kopers gingen je voor", foto's van bekende coureurs, het zegt helemaal niks.
  • Check de modelnaam, -soort en kleurstelling op de website van de fabrikant. Zo verkoopt Arai bijvoorbeeld zelf helemaal geen helmen met ingebouwd zonnevizier.
  • Een correcte foto betekent niet dat exact die helm ook geleverd wordt.
  • Als het niks kost is het meestal ook niks.

Overigens worden niet alleen helmen vervalst, maar ook beschermende kleding van merken met een goede reputatie is volop te koop. Je moet je niet voorstellen wat er gebeurt met een nep-Dainese of Alpinestars motorjack als je komt te vallen....

Fake motorhelmen nep Arai AGV Shoei


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal