• Home
  • Motorbranche
  • Cao-akkoord in de werkplaats: zaterdag geen verplichte werkdag

Cao-akkoord in de werkplaats: zaterdag geen verplichte werkdag

FNV Metaal en CNV Vakmensen hebben met de werknemers, verenigd in de BOVAG,  een cao-akkoord gesloten voor de 85.000 medewerkers van garages en tweewielerbedrijven. Door het akkoord blijft de zaterdag een vrijwillige werkdag, met toeslagen, waarmee de werknemers de inzet van de werkgevers hebben overwonnen. Ook stijgen de lonen: vanaf februari 2019 met 81 euro per maand, vanaf februari 2020 met 83 euro per maand. De stakingen bij de garages zijn opgeschort. De leden mogen zich nog uitspreken, maar de uitkomst van de langdurige onderhandelingen en acties, wordt door de onderhandelaars positief voorgelegd.

Albert Kuiper, bestuurder FNV Metaal: ‘Er komt nu weer rust in de garages doordat er eindelijk naar de medewerkers is geluisterd. Door de unieke stakingen van de FNV-leden is het de garagebedrijven duidelijk geworden dat de werknemers echt niet verplicht op zaterdag willen werken. Die bezuiniging is weg en ze krijgen een verdiende loonsverhoging. Maar ook andere afspraken uit het akkoord zijn heel belangrijk, bijvoorbeeld dat er onderzoeken komen voor het inperken van werkdruk en gezondheidsmaatregelen over uitlaatgassen.’

Bertho Eckhardt, algemeen voorzitter BOVAG: “Dit is een mooie uitkomst, waarmee de werknemers de waardering krijgen die ze verdienen. We hebben geprobeerd met vakbonden afspraken te maken over verplicht werken op zaterdag. Dat bleek in deze fase een brug te ver. Wel hebben we in het principeakkoord afgesproken dat BOVAG en vakbonden daar gezamenlijk nader onderzoek naar doen en samen voorstellen gaan maken om dat in een volgende cao mee te nemen.”

Afspraken
Er is gekomen tot twee salarisverhogingen: 81 euro per maand op 1 februari 2019 en 83 euro per maand op 1 februari 2020. De keuze voor een vast bedrag in plaats van een vast percentage is gedaan op nadrukkelijk verzoek van de BOVAG-leden. Met name jongere medewerkers worden extra beloond, die gaan er immers percentueel veel meer op vooruit dan mensen die boven de cao betaald worden. Omgerekend is de loonkostenstijging gemiddeld 2,3 procent op jaarbasis, gedurende de looptijd van de nieuwe cao.

Bron: FNV & BOVAG

Update 23 januari 2019: De leden van FNV Metaal, CNV Vakmensen en de Unie hebben deze week definitief ingestemd met het bereikte principeakkoord voor de cao. Daarmee is de nieuwe cao Motorvoertuigen en Tweewielerbedrijven (MvT) 2018 – 2020 een feit. Meer info: https://mijn.bovag.nl/actueel/nieuws/2019/januari/cao-motorvoertuigen-en-tweewielerbedrijven-2018-%E2%80%93 

motordealer


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal