CAO onderhandeling medewerkers motordealers loopt vast

De onderhandelingen tussen werkgevers en vakbonden over een nieuwe CAO Motorvoertuigen en Tweewielers zijn vandaag opnieuw afgebroken. De CAO geldt voor iedereen die werkzaam is in de zogenaamde "garagebedrijven" binnen de Motorvoertuigen-en Tweewielerbranche, waaronder motordealers ook vallen. Grootste breekpunt lijkt werken op zaterdag: de Bovag zet namens de werkgevers in om werken op zaterdag gelijk te stellen aan werken op een doordeweekse dag, maar de bonden zien dit niet zitten. Doel van de werkgevers is te komen tot een vijfdaagse werkweek, waarbij de vrije dag flexibel wordt en waarbij werken op zaterdag geen extra salaris meer oplevert. De vakbonden zijn hier mordicus tegen. Na een maand van onderhandelingen lijken er op dit punt nog geen vorderingen gemaakt, waarna het overleg vandaag weer afgebroken werd, volgens beide partijen de schuld van de andere kant. 

Albert Kuiper, bestuurder FNV Metaal: "Onderhandelen doe je samen en dat gaat niet als de Bovag steeds wegloopt als het lastig wordt. Dat frustreert het proces en er ligt vanuit de werkgevers ook geen loonbod voor de 85.000 medewerkers van de garages of goede afspraken om het werk in de garage goed vol te kunnen houden. Bonden bespreken een mogelijk actietraject met de achterban."

BOVAG op haar website: "BOVAG streeft moderne arbeidsverhoudingen na voor zowel werkgevers als werknemers en gaat onderzoeken welke paden hierin te bewandelen zijn. Daarnaast blijft BOVAG altijd bereid met FNV, CNV en De Unie om tafel te gaan als zij bereid zijn afspraken te maken over werken op zaterdag." 

De CAO Motorvoertuigen geldt voor ongeveer 85.000 medewerkers. De huidige CAO loopt op 1 november 2018 af. Deze CAO werd in 2014 pas afgesloten na 1,5 jaar onderhandelen. Ook toen was het behoud van de zaterdag als bijzondere werkdag een belangrijk speerpunt voor de vakbonden, wat ze uiteindelijk ook binnen wisten te halen. 

motordealer


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal