• Home
  • Motorbranche
  • MV Agusta groeit 30 procent in 2015, verkoopcijfers aangepast

MV Agusta groeit 30 procent in 2015, verkoopcijfers aangepast

MV Agusta meldt dat het in 2015 zo'n 9000 motorfietsen heeft verkocht, waarmee de omzet ten opzichte van 2014 met ruim 30% is gestegen. De verkoopstijging qua aantallen ligt echter wat onduidelijker. Wel steeg volgens MV de brutowinstmarge met 40% als gevolg van het succes van luxere modellen als de Turismo Veloce en de Dragster RR, waarvan de verkoopprijs dus hoger ligt. Het bestverkochte model was echter de Brutale 800, de naked middenklasser was goed voor 35% van de verkopen van motorfietsen uit het Italiaanse Schiranna. Hiermee komt het totaal aan verkochte modellen van de Brutale-familie boven de 30.000. Per land verschilt de verkoopstijging nogal, zo groeide volgens MV de verkoop in Engeland met 140%, in Spanje met 54%, In Duitsland en Frankrijk 20% en in Zwitserland was er 14% groei. Op de Italiaanse thuismarkt bleef de verkoop echter zo goed als gelijk met een zeer lichte daling van 0,1%. Voor de Nederlandse en Belgische zijn de verkopen volgens Country Manager Benelux Jack Pruijssers zeker ook 30% gestegen, al wacht hij voor een definitieve opgave op het einde van het jaar. Wel meldt hij dat er zeker sprake is van substantiële groei; in de Benelux werden er in 2014 in totaal 141 verkopen geregistreerd, volgens Pruijssers zal dit in 2015 rond de 200 gaan uitkomen, waarbij de Dragster RR een opvallend grote rol speelt. In Nederland werden er dit jaar tot eind november 80 motorfietsen van MV op kenteken gesteld, tegen 69 vorig jaar.

De verkoopcijfers liggen wat ingewikkeld qua vergelijking met de cijfers van de voorgaande jaren. MV's CEO Giovanni Castiglioni meldde tijdens een perslaunch dat MV tussen 2010 en 2013 maar liefst 67% gegroeid was. In 2013 meldde MV daarop een verkoopstijging van 20%, in het eerste kwartaal van 2014 werd weer 22% gemeld, daarna kwamen er geen berichten over de verkoopcijfers meer naar buiten. Echter, voor 2014 werd een aantal van 9200 geproduceerde motoren opgegeven tijdens een perspresentatie begin 2015. Nu wordt echter vanuit de fabriek aangegeven dat deze cijfers niet overeenstemden met het aantal verkochte motoren maar dat het over het aantal geproduceerde motorfietsen ging en dat misschien wel wat erg positief werd gecommuniceerd. Overigens is MV Agusta geen beursgenoteerde onderneming, het is ze vrij zelf te bepalen wat ze communiceren over zakelijke processen. Een woordvoerder zegt hierover dat na de aankoop van aandelen door AMG en het recente vertrek van vice-president Giorgio Girelli ervoor gekozen is de berichtgeving over de cijfers aan te passen naar het daadwerkelijk verkochte aantal motorfietsens, dit lag voor 2014 ongeveer op 8000 motoren. 

Sinds vorig jaar is Mercedes-Benz via submerk AMG voor 25% eigenaar van MV Agusta. Volgens MV is deze samenwerking vooral gericht op gezamelijke communicatie en marketing, waarvan tot nu toe alleen de gele MV Agusta F3 “Inspired by AMG” als tastbaar resultaat te zien was. MV Agusta meldt dat er daarnaast ook gezamelijke evenementen werden georganiseerd en dat er modellen van MV in de showrooms van AMG Performance Centers geplaatst zijn, al zal de verkoop daarvan gewoon via het MV Agusta dealernetwerk blijven gaan.

MV Agusta 2015 business results


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen