Royal Enfield verhuist tijdelijk terug naar Engeland

Het Indiase motormerk Royal Enfield zal haar hoofdkantoor voor één jaar naar Engeland verplaatsen, zo meldt eigenaar Siddhartha Lal van Eicher Motors Ltd, het moederbedrijf van Royal Enfield. Volgens Lal is Enfield nu nog teveel een Indiaas bedrijf, er wordt maar 5% van de motoren buiten India verkocht. Met de tijdelijke verhuizing moet de wereldwijde markt opengebroken worden en een 'technologische productiefaciliteit' in de UK gestart. Van de traditionele lichte motorfietsen die in Azië populair zijn, groeiden de Royal Enfield motoren de laatste jaren al naar grotere modellen die perfect passen in de vraag hiernaar als gevolg van de stijgende welvaart in India. Binnenkort wordt bijvoorbeeld de introductie van de Royal Enfield Himlayan verwacht, een allroad met een nieuwe 720 cc tweecilinder als aandrijving. Met zwaardere modellen kan het bedrijf ook in Europa en de USA op de markt komen. 

In 2014 verkocht Royal Enfield door deze sterke modellenpolitiek maar liefst 3 miljoen motorfietsen, een spectaculaire stijging van maar liefst 70% ten opzichte van het jaar daarvoor. Eicher Motors is ook eigenaar van VE Trucks en een joint venture met Polaris voor de ontwikkeling en bouw van kleine auto's. Hiermee past het bedrijf in de rij van de enorme Indiase motorfietsproducenten als Bajaj en Hero, die op de immense thuismotormarkt opereren, maar daarnaast ook over de grenzen willen gaan. Bajaj is hiervoor grootaandeelhouder van KTM geworden, Hero werkte eerst samen met Honda en daarna met EBR van Eric Buell. Kort geleden nam Eicher al Harris Performance in Herfordshire, ten noorden van Londen over, dit bedrijf staat vooral bekend als framebouwer maar heeft ook ervaring met het ontwikkelen van nieuwe (race)motoren.

Royal Enfield is natuurlijk van oorsprong een Engels merk, maar in 1970 ging dit bedrijf failliet. Sinds 1999 liggen de merkrechten in India, waar met wisselend succes en kwaliteit motoren met deze naam gebouwd worden. 

Royal Enfield UK


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen